Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το Lemon ταξιδεύει στο Άργος και γιορτάζει 6 χρόνια παραστάσεων! Μουσείο Μελισσοκομικής Tέχνης «Άξιον Εστί» Σάββατο 25 Μαΐου 

Lemon 2018 – σήμερα

154 παραστάσεις – 16.700 θεατές

Το Lemon, η βραβευμένη παράσταση για την ιστορία του πιανίστα 1900 σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνική προσαρμογή του Μελαχρινού Βελέντζα, συμπληρώνει φέτος 6 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα! Το site-adaptive έργο που παρουσιάζεται από το 2018 σε αποκεντρωμένες περιοχές πότε στη στεριά, πότε στη θάλασσα και πότε κάπου ανάμεσα, έρχεται στο Πανόραμα Άργους για να εγκαινιάσει την υπαίθρια σκηνή του Μουσείου Μελισσοκομικής Τέχνης «Άξιον Εστί» και να γιορτάσει παράλληλα τα 6 χρόνια ταξιδιών του. Πιστεύοντας σ΄ ένα θέατρο προσβάσιμο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, το καράβι του Lemon επιστρέφει στο Άργος για 1 μόνο παράσταση το Σάββατο 25 Μαΐου.

Το Lemon είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή η οποία έχει αποσπάσει το χειροκρότημα θεατών και κριτικών, με απανωτά sold out σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 16.700 θεατές!

Ένα διαρκές «πείραμα» πάνω σε διαφορετικούς τρόπους θέασης και αφήγησης, ένας εν εξελίξει ζωντανός οργανισμός, μία πρόταση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Από το χωριό των 25 κατοίκων, σε ένα καράβι εν πλω, σε σκηνές, σε ένα κτήμα λεμονιών, σε απομακρυσμένους τόπους, το Lemon ταξιδεύει και χαρτογραφεί κάθε γωνιά της Ελλάδας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές!

Για μία εορταστική βραδιά, η ομάδα του Lemonέρχεται ξανά στο Πανόραμα Άργους για να αφηγηθεί την ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, φέρνοντας στην επιφάνεια το υπαρξιακό ερώτημα:

Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;

Ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή, συγκινεί και συναρπάζει σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας με φόντο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Υπόθεση του έργου 

Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που το βρήκε).

Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού και η φήμη του απλώνεται στη στεριά, όμως εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ εκεί. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ.

Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μας αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Το Lemon επιστρέφει στο Πανόραμα Άργους μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του τον Οκτώβριο του 2023 στο SiloArtFactory. Θα έχουν προηγηθεί οι παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αυλαία (18 & 19.05), ενώ στη συνέχεια το καράβι του Lemon θα αγκυροβολήσει στον Πειραιά και την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου (Δευτέρα 3 Ιουνίου) σε μια γιορτή για τα 6 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα! Επίσημος καλεσμένος της εορταστικής βραδιάς θα είναι ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας με τις μελωδίες του να συναντούν αρμονικά εκείνες των Morricone, Bach κ.ά.

Το πλήρωμα του Lemon σας προσκαλεί να επιβιβαστείτε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία αυτής της χειροποίητης καλλιτεχνικής πρότασης!

🍋 «Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές» – Σημείωμα από την ομάδα του Lemon

«Πιστεύουμε ότι θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές. Ταξιδεύουμε κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας προσαρμόζοντας την ιστορία του πιανίστα 1900 στον κάθε φορά διαφορετικό τόπο και δημιουργώντας μία πρωτότυπη εμπειρία για τους θεατές. Επιθυμία μας είναι να παρουσιάσουμε αυτό το έργο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα να βλέπουν συχνά θέατρο, αποκλεισμένοι από μία πολιτιστική δυνατότητα. Παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση Lemon, υποστηρίζετε την πολιτιστική μας πρόταση για ένα θέατρο ενεργό, με κοινωνικό αποτύπωμα και προσβάσιμο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών»🍋

Η ταυτότητα της παράστασης

«Lemon»

Είδος: performance

Διάρκεια: 70 λεπτά

*Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους*

Συντελεστές

Ιδέα-Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Σκηνική Προσαρμογή: Μελαχρινός Βελέντζας

Συγγραφέας: Alessandro Baricco

Mετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Διασκευή-Σκηνοθεσία-Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη

Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Ήχος-Φώτα: Λευτέρης Δούρος

Χορηγίες: Κατερίνα Ποδηματά

Παίζουν:Μελαχρινός Βελέντζας (1900) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)

Παραγωγή: MV Productions

Πληροφορίες

Υπαίθρια Σκηνή Μουσείου Μελισσοκομικής Τέχνης «Άξιον Εστί»

Πανόραμα Αργολίδας | Τ.Κ. 212 00 | Τηλέφωνο: 27510 91577

Σάββατο 25 Μαΐου 2024 | 21:15

Εισιτήρια: 17 ευρώ (κανονικό) & 14 ευρώ (μειωμένο: ανέργων, κάτω των 18, άνω των 65, ΑμΕΑ, φοιτητικό, οικογένειες 4 μελών και άνω)

Ομαδικά εισιτήρια (10 άτομα και άνω): 14 ευρώ

Προπώληση: ταμείο Μουσείου &https://www.more.com/theater/tour/lemon-2024/

Πληροφορίες & Προαγορά ομαδικών εισιτηρίων: 6977 77 38 75

🍯Στην είσοδο του χώρου, τους θεατές θα περιμένει ένα δροσερό ποτηράκι υδρόμελι μαζί με βιολογικό παστέλι σε φύλλα λεμονιάς!

Mail: melachrinos.velentzas@gmail.com

#lemon #lemontour #melachrinosvelentzas #θέατρο_υπάρχει_όπου_υπάρχουν_θεατές #axionesti #argolida

Οι θεατές είπαν για το Lemon!

Έγραψαν για το Lemon

«…η ενέργειά τους πλημμυρίζει τη σκηνή…

 μια ευρηματική παράσταση για δύο ηθοποιούς…»

Αθηνόραμα | Τώνια Καράογλου

 

«Όσοι την είδαν, γράψαν τα καλύτερα. Και ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή μου,

θα συμφωνήσω με όλους τους συναδέλφους!»

Εφημερίδα των Συντακτών | Νόρα Ράλλη

 

«…με ορμή, πάθος, ενθουσιασμό στήνουν με έναν χειροποίητο τρόπο τη θεατρική τους ιστορία…» Το ΒΗΜΑ της Κυριακής | Μυρτώ Λοβέρδου

 

«Τα δίνουν πραγματικά όλα επί σκηνής!»

Euronews | Γιώργος Μητρόπουλος

 

«…ένα 2 men show!»

Athens Voice | Στέφανος Τσιτσόπουλος

Ακολουθήστε το ταξίδι του Lemon!

Facebook Page|Instagram| Official Site | YouTube

 

🎵Πρόγραμμα Περιοδείας 2024 – 2025

Ακολουθήστε το ταξίδι του Lemon, καθώς θα ανακοινώνονται νέοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, το Lemon προγραμματίζει τα ταξίδια του και στο εξωτερικό. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2024 θα ξεκινήσει η πανελλαδική καμπάνια “Φώναξε το Lemon στον τόπο σου”, όπου οι ντόπιοι κάτοικοι σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται θα μπορούν να προσκαλέσουν τo Lemon για να παρουσιαστεί εκεί. Κι έτσι το βανάκι με το πιάνο της παράστασης και την ιστορία του 1900 εντός του να βρεθεί όπου υπάρχουν θεατές 🍋

🍋  Θεσσαλονίκη / Θέατρο Αυλαία / Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου

🍋 Πανόραμα Άργους / Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Άξιον Εστί / Σάββατο 25 Μαΐου

🍋 Πειραιάς / Δημοτικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή)

Lemon ft. ΣταύροςΛάντσιας (Lemon in Concert) / Δευτέρα 3 Ιουνίου / SOLD OUT

🍋 Τρίκαλα / Ανοικτό Θέατρο Φρουρίου / Σάββατο 6 Ιουλίου

🍋Αμφιλοχία / Λιμάνι / Παρασκευή 12 Ιουλίου

🍋 Λαύριο / Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας / Σάββατο 20 Ιουλίου

🍋 Τσαγκαράδα Πηλίου / Θέατρο Τζένη Καρέζη / Δευτέρα 22 Ιουλίου

🍋 Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου / Πλατεία Χατζίνη

Lemon ft. Γιάννης Διονυσίου (Lemon in Concert) / Σάββατο 27 Ιουλίου

🍋 Σκιάθος / Skiathos Garden Theatre / Δευτέρα 29 Ιουλίου

🍋 Τήνος / Βώλακας / Θέατρο Βωλάξ / Σάββατο 3 Αυγούστου

🍋Φουρνή Λασιθίου / Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου / Τετάρτη 7 Αυγούστου

🍋 Ψάρι Αρκαδίας / Ανοικτό Θέατρο Αρκαδιανής / Σάββατο 10 Αυγούστου

🍋 Τυρός Αρκαδίας / Ανοικτό Θέατρο / Δευτέρα 12 Αυγούστου

🍋Φεστιβάλ Βράχων / Ανοικτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Lemon ft. Σταύρος Λάντσιας (LemoninConcert) / Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου