Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στην επαναφορά της αγοραπωλησίας του αίματος – Το αίμα και τα παράγωγά του δεν είναι εμπόρευμα!

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απόπειρα της κυβέρνησης να καταθέσει σχέδιο νόμου που επαναφέρει καθεστώς αγοραπωλησίας του ανθρώπινου αίματος και των προϊόντων του!

Ακόμη και την αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν συναντά η απόπειρα της κυβέρνησης  να καταθέσει το σχέδιο νόμου: «Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης αίματος, συστατικών αίματος και προϊόντων αίματος ως ΟΑΠΑ». Ένα νομοσχέδιο που επαναφέρει το σκοταδιστικό καθεστώς αγοραπωλησίας του ανθρώπινου αίματος και των προϊόντων του  που ίσχυε πριν το 1976.

Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Υγείας Γεωργιάδης δήλωσε στο συνέδριο του συνδέσμου της φαρμακοβιομηχανίας για το πλάσμα, των γραφείων της Ευρώπης – PPTA Europe, «Μέχρι τον Ιούνιο θα αλλάξουμε τον νόμο της αιμοδοσίας» και κλείνοντας δήλωσε πως «είναι ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα»!

Η ενδεχόμενη επαναφορά του καθεστώτος αγοροπωλησίας αίματος, εκτός των άλλων, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό στις ενώσεις των μεταγγισιοεξαρτώμενων ασθενών καθώς γνωρίζουν άμεσα τους θανάσιμους κινδύνους που συνεπάγεται η «ελεύθερη» αγορά και διακίνηση του αίματος  και των προϊόντων του.

Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να αποκρουσθεί αυτή η επικίνδυνη, ακραία, νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης.

Η αιμοδοσία πρέπει να παραμείνει στη βάση της εθελοντικής προσφοράς και του κοινωνικού αλτρουϊσμού, που όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, με μια κεντρική, ορθολογική διαχείριση της προσφοράς και επεξεργασία του αίματος, μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες της χώρας.