Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί» – Ξεκινά σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ -VIDEO

Ξεκινά, σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Τα δύο αδέλφια, 41 και 49 ετών, είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου.

«Ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί»
«Δύσκολη περίοδος αλλά έπρεπε να έρθει και αυτή η στιγμή, οι σταθμίσεις είναι πάντα δύσκολες σε τόσο στυγερά εγκλήματα και είναι στο χέρι μας να είμαστε εγγυητές μιας προσπάθειας να αμυνθούμε, ως κοινωνία», λέει, μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ, Αντώνης Ξυλουργίδης.

«Δυστυχώς, δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση όταν, ενώ σήμερα δικάζουμε μια ανθρωποκτονία, θεωρείται για την επίσημη πολιτεία ο θάνατος του Γιώργου Καραϊβάζ ως εργατικό ατύχημα. Σε κάθε θάνατο υπάρχει ένας κωδικός όπου αποδίδεται. Εδώ, επειδή επέστρεφε από την εργασία του, έχει αποδοθεί ως εργατικό ατύχημα, πλην όμως υπάρχει πλήρες ιστορικό, υπάρχουν έγγραφα από τις Αρχές ασφαλείας που αποδίδουν τον θάνατό του σε εγκληματική ενέργεια. Υπάρχει σχετικός νόμος. Είναι εγκληματική ενέργεια, αφορά δημοσιογράφο, έπεσε στο καθήκον, ως εκ τούτου πρέπει να ενταχθεί εκεί. Κάνω μια δημόσια έκκληση στην πολιτεία να λυθεί αυτό το θέμα».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Εγώ ανέλαβα την υπόθεση πριν από λίγους μήνες και δεν σταμάτησα αυτήν την άοκνη προσπάθεια γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν περιθώρια ανεύρεσης στοιχείων και θα συνεχίσουμε. Σήμερα ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία και στο εδώλιο κάθονται οι φερόμενοι ως δράστες, φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας. Υπάρχει μια πλήρης δικογραφία με μια διαδικασία που ακολούθησε μεθοδικά το Ανθρωποκτονιών. Όποιοι πίστευαν ότι θα είναι ένα δικαστήριο απλό ή θα είναι ένας περίπατος, όπως άκουγα να λένε, λανθάνουν. Υπάρχουν εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφερθούν και στη δίκη και σε κάθε περίπτωση θα υποστηριχτεί και η δική μας η πλευρά.

»Θα ήταν ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί γιατί μετά τη δολοφονία του Γιώργου πέτυχαν αυτοί οι άνθρωποι να φοβίσουν τον δημοσιογραφικό κόσμο. Πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε δημοσιογράφους αντικειμενικούς, ανέλεγκτους, ελεύθερους ή αν θέλουμε δημοσιογράφους ελεγχόμενους και νεκρούς. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλουργίδη:

«Εγώ σε αυτήν τη δίκη περιμένω να δω τους μάρτυρες, ποιοι από τους μάρτυρες θα έρθουν, γιατί αντιλαμβάνομαι και ενημερώνομαι από διάφορες πλευρές ότι υπάρχει ένας διάχυτος φόβος. Εγώ θέλω να ζητήσω από τους μάρτυρες, γιατί είναι 30 τον αριθμό, να προσέλθουν στη δίκη, να ξέρουν ότι η επίσημη πολιτεία είναι εδώ για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και ότι πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Δεν μπορεί να συσκοτιστεί αυτή η διαδικασία επειδή υπάρχει ένας διαχεόμενος φόβος. Εγώ εκφράζω τον προβληματισμό μου για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Θα είμαστε όμως εκεί και θα είμαστε εγγυητές».

«Δυστυχώς το ελληνικό δικονομικό σύστημα, δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους δίκες να υπάρχει επέκταση του αξιοποίνου. Έχουμε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, συγκεκριμένες κατηγορίες, οπότε, ακόμα και αν προκύψουν στοιχεία, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναρξη άλλης προκαταρκτικής που θα καταλήξει στη στοιχειοθέτηση άλλων πιθανών αδικημάτων» συμπληρώνει.

«Πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο θα σπάσει ο ‘κρίκος’ γιατί και αυτοί που έχουν διαπράξει αυτήν την πράξη, έχουν λάβει σίγουρα διαβεβαιώσεις. Αν δουν ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως πρέπει, κάπου η ‘δουλειά’ αυτή μπορεί να μην πάει όπως την έχουν προσχεδιάσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ καλά προσχεδιασμένο έγκλημα αλλά έχουν κάνει και λάθη. Αυτά, θα τα αναδείξουμε στην ποινική δίκη. (…) Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», καταλήγει.

«Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες»
Από την πλευρά της και αναφερόμενη σε πληροφορίες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο κατηγορουμένων, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, λέει:

«Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες απαντήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα. Υπάρχει μια προκαταρκτική που έχει διαταχθεί σε υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι σε εξέλιξη οπότε δε θα έπρεπε ακόμη να δώσουμε στοιχεία. Αναμένουμε απαντήσεις και εμείς. Οτιδήποτε γράφεται, οποιοδήποτε ποσό ακούτε, νομίζω δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες όντως ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις λογαριασμών, αυτό ερευνά και η Αστυνομία για να μπορέσουμε να δώσουμε και άλλο υλικό στις ανακριτικές Αρχές και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο».

«Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέραμε και οδηγούμε αυτούς τους ανθρώπους στη Δικαιοσύνη, όμως για εμάς αυτή η επιτυχία θα ολοκληρωθεί όταν βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας», συμπληρώνει.

«Χρειάζεται χρόνος»
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ακόμα χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος», λέει από την πλευρά της η διευθύντρια του CSI Institute, Κέλλυ Ιωάννου.

«Συνήθως, σε τέτοιου είδους εγκληματικά φαινόμενα, αυτό που βγαίνει πρώτο στην επιφάνεια είναι η αρχή του παγόβουνου, από κάτω υπάρχει πολύ περισσότερη παθογένεια».

megatv