Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Υπό το «βλέμμα» του Στέφανου Μίλλερ ξεκίνησαν τα Νέμεα, παρουσία της Λ. Μενδώνη

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Χρήστου Δήμα ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστου Λαμπρόπουλου, του δημάρχου Νεμέας Κώστα Φρούσιου, του προέδρου του Συλλόγου για την αναβίωση των αγώνων Σπύρου Κυριάκου, βουλευτών Κορινθίας κηρύχθηκε η έναρξη της 8ης αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

“Αυτός ο θεσμός έχει τεράστιες δυνατότητες, γιατί η Νεμέα είναι ιστορική περιοχή. Πάμε να θυμίσουμε αυτό που γνωρίζει ο κόσμος. Πρέπει να συνδυάσουμε και το εξαιρετικό προϊόν που παράγεται από τα αμπέλια της περιοχής, το κρασί με τους εξαιρετικούς οινοποιούς”, είπε η κ Μενδώνη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας τόνισε κατά τον χαιρετισμό του την ανάγκη να αναβαθμιστούν τα Νέμεα και να γίνουν τα έργα που απαιτούνται στον αρχαιολογικό χώρο. Στα Νέμεα λαμβάνουν μέρος αθλητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα.

Ο Στέφανος Μίλλερ ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους αρχαιολόγους που αφιέρωσε 40 χρόνια της καριέρας του στην Ελλάδα. Από την δεκαετία του 1970 πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Νεμέα, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα. Τα Νέμεα, με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες, ήταν από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας. Λάμβαναν χώρα στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Η πρώτη καταγραφή των αγώνων είναι το 573 π.κ.χ.

ertnews.gr