Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Τι είπαν για ιδιωτικά πανεπιστήμια, κόκκινα δάνεια και ελληνοτουρκικά

Το ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε έξι θεματικές ενότητες.
Οικονομία, ανάπτυξη,
Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό,
Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ
Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση,
Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση,
ΠΑΣΟΚ: Επόμενη ημέρα

Οικονομία και ανάπτυξη
Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και για να δούμε αν είναι υποκριτές καταθέσαμε σήμερα τροπολογίες. Ας πιέσουν την κυβέρνηση να γίνουν νόμος του κράτους. Προστασία πρώτης κατοικίας, διαφάνεια μεταξύ fund και δανειολήπτη. Να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά. 120 δόσεις για εφορία και ΕΦΚΑ. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες».

Πρώτη ερώτηση Γερουλάνου σε Ανδρουλάκη: Πρότεινα το δανειολόγιο που διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες πλήρες ιστορικό.

Ανδρουλάκης: Το μέτρο είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Γερουλάνος σε Ανδρουλάκη: Το δανειολόγιο υποχρεώνει την τράπεζα να έχει το ιστορικό, για να διαπραγματευτεί με σοβαρούς όρους. Αν δεν μπουν στην πρόταση, θα είναι ελλειμματική.

Ανδρουλάκης σε Γερουλάνο: Ο τίτλος είναι «προαγωγή της διαφάνειας». Σ’ αυτά τα θέματα έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά.

Παύλος Γερουλάνος: «Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο. Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Συμβαίνει, γιατί το κράτος έχει αποτύχει να διασταυρώσει τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ακόμα και σήμερα, δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται. Τεράστιο πρόβλημα και η φοροδιαφυγή. Η φορολόγηση μπορεί να μειωθεί, αν κάνεις αυτά που χρειάζεται για να μαζέψεις τους φόρους. Το κράτος ευθύνεται που αποτυγχάνει να μαζέψει τους φόρους».

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο: 14/10/2022 δώσαμε το πρόγραμμά μας στη δημοσιότητα. Γιατί αυτές οι θέσεις που κατέθεσες τώρα, δεν κατατέθηκαν τότε; Το καταθέσαμε έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές.

Γερουλάνος: Το πρόγραμμα αυτό το κατέθεσα πριν από 7 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ το είχε διαθέσιμο να το χρησιμοποιήσει, όποτε ήθελε. Ειδικά για το δανειολόγιο, τα πράγματα εξελίσσονται.

Ανδρουλάκης σε Γερουλάνο: Το πρόγραμμά μας είναι η προμετωπίδα μας. Μ’ αυτό θα κινηθούμε.

Γερουλάνος: Ξέρεις καλά ότι όπου έχει υπάρξει διάλογος για τα θέματα του ΠΑΣΟΚ, είμαι στην πρώτη γραμμή. Οι προτάσεις που έχω φέρει δεν είναι “μπας και γίνω πρόεδρος”, αλλά αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Έχουμε κληθεί, πάντα από το ΠΑΣΟΚ, για να συμβάλουμε σε όσα έπρεπε να έχουμε συμβάλει.

Άννα Διαμαντοπούλου σε Παύλο Γερουλάνο: Μιλάμε για προγραμματικές κατευθύνσεις. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει ένα πρόγραμμα δικό του. Χρειαζόμαστε οργανισμό για τις μικροπιστώσεις, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε μικρές επιχειρήσεις.

Παύλος Γερουλάνος σε Άννα Διαμαντοπούλου: Έχω καταθέσει πρόταση για μικρά ιδρύματα, για να εξυπηρετήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουμε συγχωνεύσεις, που οδηγούν σε ολιγοπώλια.

Άννα Διαμαντοπούλου: Πρέπει να αλλάξουμε το πρόγραμμα των δημοσίων συμβάσεων. Πρότασή μου είναι να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή τη δυνατότητα.

Παύλος Γερουλάνος σε Άννα Διαμαντοπούλου: Ο Μητσοτάκης επέλεξε τα χρήματα της ΕΕ να πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους. Έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στο ταμειακό σύστημα. Είναι η ώρα μια κυβέρνηση να κάνει αλλαγή.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αναμένω να το δω. Το όραμά μου είναι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οραματίζομαι την Ελλάδα διεθνές κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Το κάνουν η Βουλγαρία και η Κύπρος και να επιμείνει σε διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της. Έχει να κάνει με τη δημιουργία κέντρου Παιδείας που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Είναι διαφορετικό να σπουδάζει κάποιος ιατρική ή θέατρο στη χώρα μας. Να μπορέσει όλο αυτό να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για την οικονομία μας.

Άννα Διαμαντοπούλου: «Η τεκμαρτή φορολόγηση ήταν ισοπεδωτικό μέτρο. Χρειάζεται μεταρρύθμιση για τη φορολογία, δίκαιη, που να πληρώνουν όλοι φόρους. Εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε περιφέρειες και επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο. Το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι αναδιανεμητικός μηχανισμός. Θέλεις να ενισχύσεις τη μικρή επιχείρηση και την επιχείρηση στην επαρχία; Η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία παρέμβαση, καμία ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το φορολογικό μας σύστημα αλλάζει συνέχεια. Αυτό διώχνει τους επενδυτές. Θέλουμε σταθερότητα και κανόνες που είναι δίκαιοι. Δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι η ζωή των ανθρώπων. Το κατά κεφαλή εισόδημα είναι το δεύτερο μικρότερο μετά τη Βουλγαρία. Δεν είναι ελληνικά στοιχεία».

Χάρης Δούκας: «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση Ανδρουλάκης και Γερουλάνος συζητούν για τις επιμέρους διατυπώσεις και άρθρα. Αυτή η λειτουργία πρέπει να αλλάξει ειδικά όταν καταθέτουμε μια τόσο σοβαρή παρέμβαση. Σήμερα μιλάμε για εξαγορά σχολείων από funds. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν υπερκέρδη μέσα στη χρονιά, ενώ τους έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές. Αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. ευρώ για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το ΕΣΥ».

Κουβαράς: Δεν μου απαντήσατε

Χάρης Δούκας: Δεν είναι αποσπασματική η φορολογική πολιτική.

Γιαννακοπούλου σε Δούκα: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 40 κολέγια που δίνουν πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς έλεγχο.

Δούκας σε Γιαννακοπούλου: Έχει δίκιο η Νάντια. Υπάρχει μια ζούγκλα στο χώρο της εκπαίδευσης. Από την πίσω πόρτα μπήκε τα μη κρατικά. Να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να βάλουμε όρους και κανόνες στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γιαννακοπούλου σε Δούκα: Η Ελλάδα να ξεφύγει από τα ιδεολογικά δεσμά του φόβου που την κάνουν τη μοναδική εξαίρεση σε όλες τις χώρες της Δύσης. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Χιλιάδες νέα παιδιά φεύγουν για να πάνε να σπουδάσουν στη Βουλγαρία.

Δούκας σε Γιαννακοπούλου: Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να μπουν όροι και κανόνες. Η δημόσια δωρεάν παιδεία, είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότησή της. Πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Μιχάλης Κατρίνης: Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση, η εύρεση, ενοικίαση ή αγορά κατοικίας. Προτείνω Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει ακίνητα. Υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα που δεν δίνει δάνεια. Υπάρχουν δύο Ελλάδας των μεγάλων επιχειρήσεων που παίρνουν δάνειο με 2% επιτόκιο και πολλές επιχειρήσεις που συνωστίζονται για να πάρουν με 7% – 8%. Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα έσοδα και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους.

Κοινωνικό κράτος – Νέα Γενιά – Δημογραφικό
Παύλος Γερουλάνος: «Δημογραφικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια τρεις βόμβες έτοιμες να σκάσουν που δεν λύνονται αν δεν κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Αν πάμε στη Θεσσαλία ή στην Κρήτη, οι άνθρωποι χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα για το εργατικό δυναμικό. Αν ενταχθούν μετανάστες συντεταγμένα, τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Βλέπουμε τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη όπου η Γερμανία ετσιθελικά πυροδοτεί το θέμα της συνθήκης Σένγκεν. Πρέπει να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό. Χρειάζεται η προστασία των συνόρων μας με την τήρηση πάντα των διεθνών κανόνων».

Γιαννακοπούλου απάντηση σε Δούκα: «Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει γίνει τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα, όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Πρέπει να υπάρξει βαθιά κουβέντα για την αντιμετώπιση του θέματος από το κόμμα».

Γιαννακοπούλου σε Διαμαντοπουλου: «Συμφωνώ απόλυτα με την Άννα Διαμαντοπούλου και την επένδυση στην Αφρική. Λόγω κλιματικής αλλαγής και συρράξεων, οι μεταναστατευτικές ροές θα αυξηθούν. Και γι’ αυτό χρειάζεται να θέτουμε τα ζητήματα αυτά στην Ευρώπη με το βλέμμα στο μέλλον».

Άννα Διαμαντοπούλου: «Ο κ. Κασσελάκης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους νέους. Τη νεότητα και την ωραιότητα μεταξύ άλλων. Όπως πήγαν οι νέοι, έτσι έφυγαν. Το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει την ξύλινη γλώσσα. Πρέπει να δούμε τους νέους από θέματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το στεγαστικό, το brain drain, όσοι θέλουν να γυρίσουν και δεν ξέρουν πώς».

Χάρης Δούκας: «Σε λάθος κατεύθυνση η επιδοματική πολιτική Μητσοτάκη. Κι αυτός είναι ο λόγος που πολλά παιδία φεύγουν ή όσοι μένουν είναι ψηφιακοί νομάδες με χαμηλούς μισθούς. Να ενισχύσουμε καινοτομία. Μεγάλο πρόβλημα η κοινωνική στέγαση των νέων».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ που έχει στο πρόγραμμά του ζητήματα μετανάστευσης. Εγώ προσωπικά πήρα πρωτοβουλία για τα θέματα της Αναθεώρησης του Δουβλίνου. Δράσεις στην Αθήνα για το μεταναστευτικό. Είναι γερασμένο το ΠΑΣΟΚ; Έχει τριπλασιάσει ποσοστά στους 18-24 τα τελευταία χρόνια. Να επενδύσουμε στην εργασία, να σταματήσει η μαύρη εργασία».

Μιχάλης Κατρίνης: «Είναι σαφές ότι το κοινωνικό κράτος όπως χτίστηκε τη δεκαετία του 80, επικαιροποιημένο σήμερα, με προσβάσιμη σε όλους Υγεία και Παιδεία, είναι αυτό που χρειάζεται. Πρώτο και απόλυτο αίτημα της κοινωνίας η δωρεαν πρόσβαση στο ΕΣΥ».

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
Γιαννακοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ πήρε το μέρος του Ισραήλ στην πρώτη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς όμως όλο αυτό μετά είναι αδιανόητο με χιλιάδες παιδιά και αμάχους νεκρούς. Πρέπει να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία».

Διαμαντοπούλου: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά προβλήματα. Όμως όταν γίνεται μια τέτοια συμφωνία με διακρατικά χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο μία από τις δύο πλευρές να κάνουν πίσω.

Ο Ερντογάν σήμερα έβαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο. Να γίνει γρήγορα ελληνοκυπριακή συνάντηση».

Δούκας: «Αυτό που έγινε στην Κάσο, είναι εθνική κυριαρχία. Σαν ΠΑΣΟΚ, βγάλαμε απλά μια ανακοίνωση, ενώ θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα».

Κατρίνης: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα και να βάλει κόκκινες γραμμές εξωτερικής πολιτικής και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γκριζάρει την πενταετία του Μητσοτάκη».

Κατρίνης σε Ανδρουλάκη: «Είναι σαφές ότι ο ευρωστρατός αποτελεί έναν στόχο αλλά δύσκολη η συνύπαρξη με το δόγμα του ΝΑΤΟ.

Αν δούμε και τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στον ΟΗΕ, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να θέσουμε το ζήτημα των βέτο».

Γερουλάνος σε Δούκα: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 μίλια για να το ασκήσουμε όποτε θέλουμε. Για την ΑΟΖ της Κύπρου πιστεύω η μόνη λύση είναι το Δικαστήριο της Χάγης».

Κατρίνης σε Διαμαντοπούλου: «Κατήγγειλα μέσα στη Βουλή την αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς καμία συμπαραγωγή (…) Μίλησα υπέρ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Κατρίνης σε Δούκα: «Τα εθνικά θέματα πρέπει να τα προασπίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκάθαρη θέση και στις αμυντικές συμφωνίας και στα οπλικά συστήματα και στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα και απέναντι σε αυτη την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί βάζοντας “κόκκνες γραμμές”».

Ανδρουλάκης: «Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία γιατί οδήγησε στην επιτυχία της μεταπολίτευσης.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν. Όσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση.

Να υπάρχουν κυρώσεις».

Ανδρουλάκης σε Κατρίνη: «Ενωσιακό βέτο που δεν αλλάζει ποτέ. Αυτό που προτείνω είναι για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να ισχύσει το βέτο. Έχω αγωνιστεί και γι’ αυτό και για το εμπάργκο».

Γερουλάνος: «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: όποια προσφυγή γίνεται μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης. Η Ελλάδα κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Πρέπει απέναντι στην Τουρκία να είναι απόλυτη. Ο δικός μας ο ρόλος πρέπει να είναι πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».

Κατρίνης σε Γιαννακοπούλου: «Σε πολλά θέματα συνεννοούμαστε απόλυτα και μαζί. Σταθερά σε όλα τα ζητήματα επαναφέρω τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ.

Κράτος, Θεσμοί και Αυτοδιοίκηση
Διαμαντοπούλου: «Ήταν άμεση η αντίδρασή μου για τις υποκλοπές. Μίλησα από την πρώητ στιγμή για εθνικό σκάνδαλο, έξω από κάθε λογική. Και είχα πει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Είχα πει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες. Υπήρξε χειραγώγηση των θεσμών και σε αυτή την περίπτωση και στα Τέμπη».

Διαμαντοπούλου σε Ανδρουλάκη: Για το «κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός» που είχα πει, επαναλαμβάνω ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται για οποιονδήποτε λόγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Η τελική αποκάλυψη της σκευωρίας έπρεπε να γίνει από τη Δικαιοσύνη».

Διαμαντοπούλου σε Δούκα: «Για το έγκλημα των Τεμπών υπάρχουν πολλές μου δηλώσεις. Για τις παθογένειες του ΟΣΕ που μίλησα σε συνέντευξή μου. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη».

Διαμαντοπούλου σε Κατρίνη: «Διαστρεβλώνετε συνειδητά τις θέσεις μου. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικομοναρχικό καθεστώς στην Ελλάδα».

Δούκας: «Έπρεπε να υπερψηφίσουμε την τροπολογία για την επιστολική ψήφο».

Δούκας σε Διαμαντοπούλου: «Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία στον δήμο ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήμουν και είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα για τη δημόσια παιδεία, οι θέσεις μου για τη ΔΕΗ ήταν θέσεις του ΠΑΣΟΚ όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια αντέδρασαν για το μετρό σε Εξάρχεια, όποτε στέκομαι στο πλευρό τους».

Κατρίνης: «Έχοντας υπηρετήσει τη Βουλή για πάνω από δέκα χρόνια, πιστεύω στην κοινοβουλευτική και όχι στη μιντιακή δημοκρατία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι καθημερινά στην επαρχία, σε όλες τις πόλεις. Έχω αποδείξει ότι δουλεύω ομαδικά, σέβομαι τους συναδέλφους και σέβομαι τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ανδρουλάκης: «Πάγια η θέση μας στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Κινδυνεύουμε το 2024 από θεσμική χρεοκοπία. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων».

Γερουλάνος: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από ό,τι έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στο ζήτημα των υποκλοπών. Κάναμε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό των υποκλοπών, ωστόσο. Δώσαμε την εντύπωση ότι μιλούσαμε μόνο γι’ αυτό και ήταν αποτυχία μας».

Γιαννακοπούλου: «Ακολουθώ πάντα ό,τι αποφασίζει η ΚΟ ακόμα και αν έχω αντίρρηση. Έχουμε πρωτοφανή κατάπτωση των θεσμών επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη και φάνηκε και στο θέμα των υποκλοπών. Δεν μπορώ να μην πω το εξής: Θα έκανα κάτι διαφορετικό από τον κ. Ανδρουλάκη, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη».

Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: «Επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά λειτουργούσαν τα όργανα πολύ περισσότερο. Ζήσαμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα».

Κλιματική κρίση, Ενεργειακή Μετάβαση και Πολιτική Προστασία
Δούκας: «Είπα να πέσει η αισθητή θερμοκρασία στην Αθήνα. Έχουμε φυτέψει 2.500 δέντρα και δρομολογούμε άλλα τόσα. Με τη Διπλή Ανάπλαση θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ξεχνάει τον δημόσιο χαρακτήρα της».

Κατρίνης: «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει ελάχιστα. Μετάβαση ενεργειακή αλλά να μην κοστίζει στους πολίτες.

Να μιλήσουμε για μια κρατική εταιρεία. Για ενεργειακές κοινότητες. Ναι ενεργειακή μετάβαση, με δικαιοσύνη προς όφελος όλων των πολιτών».

Ανδρουλάκης: «Οι ισχυροί έχουν γίνει πανίσχυροι στον τομέα της ενέργειας».

Γερουλάνος: «Άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη στην αντιμετώπιση κάποιου φαινομένου. Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα αρμοδιοτήτων γιατί το κράτος θέλει όλη την εξουσία και μοιράζει τις αρμοδιότητες».

Γερουλάνος σε Δούκα: «Υποστηρίζω το γεγονός ότι σταμάτησε η απαράδεκτη δόμηση στην Αθήνα. Το επίπεδο της δόμησης στην Αθήνα είχε θεσμοθετηθεί από τον πατέρα μου. Και βάσει αυτού θα πρέπει πάντα να προστατεύεται η Ακρόπολη».

Οι κανόνες του debate
Σε κάθε θεματική ενότητα οι δημοσιογράφοι ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων.

Κάθε υποψήφιος έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση.

Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο. Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.

Στους δυο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα / απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

Οι δηλώσεις των υποψηφίων
Στις 19.30 έφτασε στην ΕΡΤ η Αννα Διαμαντοπούλου μαζί με τους συνεργάτες της. Στις δηλώσεις της ανέφερε: «Δεν έχει ώρα ΠΑΣΟΚ πια, τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ. Ευελπιστώ ότι σήμερα θα ξεκινήσει μεγάλη και δημιουργική προσπάθεια».

Λίγο αργότερα, στην Αγία Παρασκευή έφτασε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που συνοδευόταν από τους συνεργάτες της και τον σύζυγό της, ηθοποιό, Μάξιμο Μουμούρη. «Θα είναι σημαντικό debate για να πούμε τις θέσεις μας. Από αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Τα βλέμματα των Ελλήνων πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ποιος θα εκλεγεί, ποιος θα δώσει τη νέα ορμή. Είμαι σίγουρη ότι οι κάλπες της 6ης Οκτωβρίου θα κρύβουν εκπλήξεις».

Ο Παύλος Γερουλάνος, προσερχόμενος, σημείωσε: «Είναι σημαντικό, γι’ αυτή τη διαδικασία να κάνουμε αυτήν την τηλεμαχία. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον και να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας».

Ο Χάρης Δούκας ευχαρίστησε την ΕΡΤ για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι πρόκειται για «σημαντική διαδικασία, για να μάθουν οι πολίτες τις θέσεις του κάθε υποψηφίου».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: «Ο ανοιχτός διάλογος πρέπει να χαρακτηρίζει το κόμμα μας από εδώ και πέρα. Διάλογος για όλα, κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία».

Τελευταίος έφτασε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε στις δηλώσεις του: «Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για τη φιλοξενία. Πήραμε την πρωτοβουλία για το ντιμπέιτ με όρους πρωτοποριακούς. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Οι διαδικασίες μας εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό και είναι καλό για όλο το πολιτικό σύστημα. Έχουμε μια αρνητική εξέλιξη, ο Ερντογάν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να τελειώσουν οι αυταπάτες για “ήρεμα νερά”. Να αποκτήσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και εμείς και η ΕΕ».