Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Χρίστου Δήμα στο Προσυνέδριο της ΝΔ

Στην Κρήτη πραγματοποιούνται σήμερα δύο εμβληματικά έργα: ο ΒΟΑΚ και το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, αλλά και πολλές ακόμη παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, όπως αρδευτικά έργα.

Ο ΒΟΑΚ έχει περάσει στο στάδιο της κατασκευής και σήμερα επισκεφθήκαμε τα εργοτάξια, στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, που αφορούν το βασικό τμήμα, Κίσσαμος Χανίων – Χερσόνησος Ηρακλείου, το οποίο επεκτείνεται πλέον δυτικότερα με την ενεργοποίηση της προαίρεσης για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.

Επίσης, είδαμε και τα άλλα δύο τμήματα: το έργο ΣΔΙΤ στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και το δημόσιο έργο από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα, με εντολή του πρωθυπουργού το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  χρηματοδοτεί τις μελέτες για να φτάσει ο ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος πραγματοποιούμε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, ώστε να μειώσουμε άμεσα τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Σε επτά σημεία υψηλής επικινδυνότητας από την Κίσσαμο μέχρι τα Λινοπεράματα, μήκους 131 χιλιόμετρα μπαίνουν νέες διαγραμμίσεις, στηθαία ασφαλείας και κολωνάκια διαχωρισμού, γίνονται ασφαλτοστρώσεις και κλαδοκοπές και τοποθετούνται σημάνσεις, ανακλαστικά και φωτισμός.

​​Το δεύτερο εμβληματικό έργο είναι ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας στο Καστέλλι, που θα είναι το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά από τα πιο σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη. Η πρόοδος κατασκευής είναι στο 70%, ενώ «τρέχουν» οι διαδικασίες για τα υπερσύγχρονα συστήματα αεροναυτιλίας. Στις αρχές Μαΐου περιμένουμε τις προσφορές και εργαζόμαστε ώστε το νέο αεροδρόμιο να είναι πλήρως λειτουργικό τον Νοέμβριου του 2028.

Παράλληλα, ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα με έργα όπως τα φράγματα Πλακιώτισσας και Μπραμιανού, ενώ το φράγμα στο Πλατύ δημοπρατείται.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της, καθώς οι υποδομές που χρειάζονταν στο νησί εδώ και χρόνια αποκτούν σάρκα και οστά.