Παρουσίαση του έργου ΑΠΟΚΟΠΟΣ ἢ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ του Νίκου Ξυδάκη

Ένα καλλιτεχνικό έργο σε μουσική Νίκου Ξυδάκη και ποίηση Διονύση Καψάλη,ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου και μία συναυλία στο νησί της Σπιναλόγκας, στο πλαίσιο των ενεργειών ένταξής της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Ερμηνεύουν:

Θοδωρής Βουτσικάκης

Μυρσίνη Μαργαρίτη

Απόκοπος ο Βασίλης Σκουλάς

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση:  Γιώργος Παπαδόπουλος

Ενορχήστρωση:

Δημήτρης ΜπουζάνηςO Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο των ενεργειών ένταξης της  Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, διοργανώνει στις 18 Ιουλίου 2018, ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στο νησί, με την παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιότητα της πρότασης, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε στον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και στον ποιητή Διονύση Καψάλη να  δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργοτο οποίο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας του μνημείου.

Πηγή έμπνευσης ο εμβληματικός τόπος της Σπιναλόγκας, που αποτελεί σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το  μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση.

Σε αυτό τον μικρό και άγονο βράχο κατοίκησαν στο πέρασμα των αιώνων ανθρώπινα σύνολα με πολύ διαφορετικά κοινωνικά και φυλετικά στοιχεία. Από τον 16ο και έως τον 20ο αιώνα η Σπιναλόγκα υπήρξε βενετσιάνικο φρούριο, οθωμανικό φρούριο και οικισμός και, τέλος, λεπροκομείο.Τρεις φορές “άδειασε” με τραγικό τρόπο και επανακατοικήθηκε από ανθρώπους που δεν είχαν κανένα κοινό στοιχείο με τους προηγούμενους.

Το μουσικὸ έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη δημιουργήθηκε για δύο φωνὲς και σύνολο οργάνων, κλασικών και παραδοσιακών, στο οποίο αφηγηματικὰ μέρη εναλλάσσονται με λυρικά και οργανικὰ ιντερμέδια με τραγούδια.

Πάνω σ᾽ ἕναν αφηγηματικὸ καμβά που δημιουργεί ο Διονύσης Καψάλης και που παρακολουθεί την εις «Ἅδου κάθοδον» ενὸς νοσηλευόμενου στη Σπιναλόγκα, πλέκονται άλλες ιστορίες,  εικόνες και περιστατικὰ απὸ τη ζωὴ των έγκλειστων, με αναφορὰ στην Αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης ως τον Απόκοπο του Μπεργαδή.

Το έργο θα ηχογραφηθεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που συμπράττει σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Την ερμηνεία των δύο ρόλων έχουν αναλάβει ο ταλαντούχος Θοδωρής Βουτσικάκης και η καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Στο ρόλο του Απόκοπου ο Βασίλης Σκουλάς.

Στα αφηγηματικά ιντερμέδια οι δύο δημιουργοί, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Καψάλης.

Στην ενορχήστρωση του έργου είναι ο Δημήτρης Μπουζάνης, ενώ συμμετέχουν και οι σολίστες παραδοσιακών οργάνων, Δημήτρης Βαρελόπουλος στο λαούτο, Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα και Νεκτάριος Σταματέλος στο νέυ.

Παράλληλα με την προετοιμασία του μουσικού έργου, εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του διεθνώς βραβευμένου Πάνου Καρκανεβάτου.

Ένα οδοιπορικό της δημιουργίας του έργου, με σκοπό να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκας και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στην νέα εποχή, ως ένας χώρος Πολιτισμού.

Στις 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου στο νησί της Σπιναλόγκας. Μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στο έργο επί σκηνής, σ’ αυτόν τον εμβληματικό τόπο, ως η ζωντανή αποτύπωση του έργου στο χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα», στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου,Αντώνης Ζερβός, οι δημιουργοί Νίκος Ξυδάκης και Διονύσης Καψάλης, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Πάνος Καρκανεβάτος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ, Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο Μαέστρος της Ορχήστρας της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδόπουλος και οι ερμηνευτές Θοδωρής Βουτσικάκης και Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ το συντονισμό της συνέντευξης είχε αναλάβει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγ. Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης,

Μια παραγωγή του Δήμου Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιείται  σε συνεργασία  με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη στήριξη της  Περιφέρειας Κρήτης.

Υπεύθυνος παραγωγής για τον Δήμο Αγ. Νικολάου:

Χάρης Αλεξάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Διεύθυνση παραγωγής: TEXNOΤΡΟΠΟΝ ΑΜΚΕ

Υπεύθυνοι παραγωγής: Έλλη Ρουμπέν – Δημήτρης Ιωαννίδης

Υπεύθυνοι ήχου: Μιχάλης Συγλέτος – Βασίλης Χανιώτης – Δημήτρης Χατζάκης

Υπεύθυνος φωτισμού: Νίκος Συρίγος

Υπεύθυνοι παραγωγής για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ:

Νίνα Ντόβα – Νατάσα Τσιούνη

Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Έλενα Χριστάκου