Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάει τον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ

Ο πρόεδρος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΚΚΕΛ) κ. Βάκης Τσιομπανίδης γνωστός για τους αγώνες του σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο, υπέρ του αγροτικού κόσμου, κατάθεσε σήμερα ακόμη μια αναφορά την 20η στο σύνολο στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. 

Αφορμή της νέας αναφοράς του ΑΚΚΕΛ η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τα οποία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις επλήγησαν απο μονίλα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στους παραγωγούς. Ο ίδιος μας λέει πως όλες οι παραγωγές έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ και πως ο οργανισμός λειτουργεί ως νταβατζής του αγροτικού κόσμου που μόνο εισπράττει με το έτσι θέλω χρήματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αλλά με διάφορα τερτίπια αποφεύγει σαν τον διάολο το θυμίαμα να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Σοβαρό θέμα πριν λίγο καιρό με τον ΕΛΓΑ είχαν και οι παραγωγοί κερασιών, βαμβακοπαραγωγοί που λόγο ανομβρίας δεν φύτρωσαν τα βαμβάκια, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που στην ουσία μόνο πληρώνουν χωρίς σχεδόν ποτέ να λαμβάνουν αποζημιώσεις.

Διαβάστε την περίληψη της αναφοράς του κυρίου Τσιομπανίδη :

Ο οργανισμός Ελληνικών γεωργικών ασφαλίσεων ΕΛΓΑ είναι στην ουσία ένας εισπρακτικός μηχανισμός που ελάχιστα προσφέρει στον αγροτικό κόσμο. Ένας οργανισμός που βρίθει σκανδάλων και βολεύει ημετέρους. Αφορμή αυτής της αναφοράς είναι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς ροδάκινου και νεκταρινιών που φέτος λόγο των έντονων βροχοπτώσεων πριν την συγκομιδή επλήγησαν από μονίλα. Φυσικά την ίδια μεταχείριση είχαν και οι παραγωγοί κερασιών αλλά και οι κτηνοτρόφοι που πέρυσι λόγο παγετού έχασαν τα αρνιά καθώς και το 70% της γαλακτοπαραγωγής. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις σημαντικότερες ζωονόσους όπως ευλογιά των προβάτων, οζώδη δερματίτιδα, αφθώδη πυρετό και πολλές άλλες ασθένειες που είναι συνηθισμένες στην χώρα μας που αποτελεί πύλη εισόδου ζωονόσων από την γειτονική Τουρκία.

Στην ουσία οι Έλληνες παραγωγοί πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να καλύπτονται για τους βασικότερους κινδύνους. Ο ΕΛΓΑ σε υποχρεώνει με την δήλωση καλλιέργειας να υπογράψεις εκχώρηση επιδότησης και εισπράττει ζεστό χρήμα από τις επιδοτήσεις. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά έξοδα του ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, οι λειψές αποζημιώσεις που παίρνουν είναι επίσης δικά τους χρήματα και δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ. Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ οι αγρότες «χαρατσώνονται» επιπλέον με 1 ευρώ/ στρέμμα ή 0, 10 λεπτά/δένδρο για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων. Στην ουσία πληρώνουν ασφάλιση, πληρώνουν την συντήρηση των κτηρίων, προσωπικό χωρίς να έχουν στοιχειώδες καλύψεις.

Οι αγρότες δίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο όσον αφορά τα τέλη εκτίμησης, δηλαδή τις δηλώσεις που κάνουν για να τους εκτιμήσουν. Οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ είναι 140 εκατομμύρια ευρώ.