Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα κέρματα των 2 ευρώ. Σε ποιον είναι αφιερωμένα;

Δυο νέα αναμνηστικά κέρματα των δυο ευρώ, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Κωστή Παλαμά και στην Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, τίθενται σε κυκλοφορία.
 

Στο ένα από αυτά, εμφανίζεται η μορφή του Κωστή Παλαμά στο κέντρο του νομίσματος, με τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμετρικά.

Στον πυρήνα αναγράφεται το όνομα του, κάτω από τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία», ενώ δεξιά του πορτρέτου διακρίνεται και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη, Γιώργου Σταματόπουλου.

Το δεύτερο από τα δυο νέα κέρματα των δυο ευρώ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Κι εδώ περιμετρικά υπάρχουν τα 12 αστέρια της Ε.Ε., ενώ στο εσωτερικό του κέρματος απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης και από τα χαρακτηριστικότερα των Δωδεκανήσων.

Η παράσταση περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό.

Στον πυρήνα, αναγράφονται περιμετρικά οι λέξεις «1948-2018 η Ένωση των Δωδεκάνησων με την Ελλάδα» και «Ελληνική Δημοκρατία», καθώς επίσης το ανθέμιο και το μονόγραμμα Γιώργου Σταματόπουλος.

Τα δυο νέα κέρματα των δυο ευρώ τίθενται σε κυκλοφορία από την ημέρα έκδοσης του ΦΕΚ. Τυπώθηκαν συνολικά 1,5 εκατ. 750.000 κέρματα με τον Κωστή Παλαμά και 750.000 για τα Δωδεκάνησα.

 

newsbomb.gr