Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους 82 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Αγώνας δρόμου για τους αγνοούμενους

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, με το δράμα όσων έχασαν τα οικεία τους πρόσωπα ή εξακολουθούν να τα αναζητούν να μην λέει να τελειώσει, καθώς όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται. Κι ενώ έχουν περάσει τρεις ημέρες από τη μαύρη Δευτέρα, ακόμα δεν έχει καταρτιστεί επίσημη λίστα αγνοουμένων!



 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, τα θύματα της τραγωδίας ανέρχονται σε 82, ενώ στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 60 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και τέσσερα παιδιά.

Την ίδια ώρα, παραμένει ασαφής ο αριθμός των αγνοουμένων, με τους διασώστες και τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να τους εντοπίσουν, πραγματοποιώντας έρευνες σπίτι-σπίτι.

Κρίσιμη σημασία έχει και το μακάβριο έργο στο νεκροτομείο του Γουδή, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες ταυτοποίησης δεκάδων σορών. Η αναγνώριση των σορών θα βοηθούσε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και με τους αγνοουμένους.

«Δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε για τους αγνοούμενους έως ότου ερευνηθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία, όπου εξελίχθηκε η πυρκαγιά», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι περιπολίες των πεζοπόρων τμημάτων. Ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, τα αυτοκίνητα, οι αυλές και οι οικίες που έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς από την πυρκαγιά», είπε η κ. Μαλλίρη και διευκρίνισε πως οι οικίες που είναι κλειστές μέχρι στιγμής δεν έχουν ερευνηθεί.

Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας για ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης με γενετικές εξετάσεις. Η υπηρεσία θα είναι ανοιχτή σήμερα και αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στην οδό Μικράς Ασίας 75, κοντά στο Λαϊκό Νοσοκομείο στου Γουδή.

Δυνάμεις του στρατού συνδράμουν στις πυρόπληκτες περιοχές (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο είναι αυτή με τα δίδυμα κοριτσάκια που αγνοούνται. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα δίδυμα κορίτσια για τα οποία έχει σημάνει Amber Alert δεν έχουν σχέση με τα κορίτσια που διακρίνονται σε βίντεο από βάρκα που διέσωζε πολίτες στην παραλία του Μαραθώνα.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ, να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να ξαναχτίσουν βήμα-βήμα τη ζωή τους μέσα στα αποκαΐδια, που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Τις επόμενες τρεις ημέρες αναμένεται πάντως να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα περισσότερα μη κατεστραμμένα κτίρια, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες.

«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας-Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 – κατεστραμμένα από την πυρκαγιά – αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%. Εκτίμησε δε συγκεκριμένα ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Παράλληλα, την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πινγκ πονγκ ευθυνών.

Τέλος, ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News αναφέρει ότι κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής εξετάζει το ενδεχόμενο οι φονικές φωτιές που έπληξαν το Μάτι και τις υπόλοιπες περιοχές να είναι προϊόν εμπρησμού! Η αστυνομία, από την πλευρά της, δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τα αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές.