Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Νυχτερινή ανάβαση στον Ταΰγετο με Πανσέληνο

25 – 26 Αυγούστου 2018

Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει διήμερη εξόρμηση στον Ταΰγετο με νυχτερινή ανάβαση με πανσέληνο και παρακολούθηση του φαινομένου της πυραμίδας κατά την ανατολή του ηλίου.
 

Ακολουθούμε την κλασική ανάβαση προς το καταφύγιο που αρχίζει από την πηγή Μαγγανιάρη (980 μ.) από το χωριό Παλαιοπαναγιά. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σημαδεμένο και βατό και είναι ιδεώδες για το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται στη σκιά του ορεινού δάσους.

Έπειτα από δύο συναντήσεις με τον δασικό δρόμο Μαγγανιάρη – Πενταυλών, αφήνουμε πίσω μας τον «πολιτισμό» και παίρνουμε το μονοπάτι.

Λίγο μετά το μονοπάτι οδηγεί στην πηγή Βαρβάρα, τελευταία πηγή πριν από το καταφύγιο, η οποία το καλοκαίρι συνήθως δεν έχει νερό. Το μονοπάτι οδηγεί σε χωματόδρομο, μέχρι το καταφύγιο. Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο είναι 1,5 – 2 ώρες (λόγω νύχτας)  με υψομετρική διαφορά 550 μ.

Ακόμη ψηλότερα κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα στα βράχια φτάνουμε στις Πλάκες, μεγάλο ανηφορικό ζωνάρι που σχηματίζει ένα φυσικό πλακόστρωτο σαν μονοπάτι στην πλαγιά, το οποίο ακολουθούμε μέχρι τις Πόρτες, μικρό σχίσμα της κορυφογραμμής. Ο Προφήτης Ηλίας υψώνεται στα νότια και ακολουθώντας τη ράχη του (αποκλίνοντας σταδιακά προς τα δυτικά) φθάνουμε στο πλάτωμα της κορυφής.

Στις 6:30 το πρωί πρέπει να βρισκόμαστε στην κορυφή για να παρακολουθήσουμε το Φαινόμενο της Πυραμίδας του Ταϋγέτου που προβάλει στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Η σκιά της πυραμίδας του Ταΰγετου είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη διάθλαση των ακτίνων στην ατμόσφαιρα, οπότε λίγο πριν την ανατολή οι ακτίνες έχουν σχηματίσει σκιά πίσω από την κορυφή Προφήτης Ηλίας (2.407 m) .

Ώ.Π.: 2ώρες (ως το καταφύγιο) και 3- 4 ώρες (ανάβαση ως την κορυφή).

Β.Δ: Α+

Υ.Δ: 550μ. + 850μ

Η πορεία ενδείκνυται για όλα τα μέλη του συλλόγου.

Αναχώρηση: Στις 20:00 από τα Περιβολάκια με προορισμό τις πηγές του Μαγγανιάρη.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, σακίδιο, μπατόν, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, διαπνέον μπλουζάκι, fleece, μπουφάν! (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), διαπνέον παντελόνι, φακός! με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, νερό: 2λίτρα και μαγιό-πετσέτα-αλλαξιά για όσους επιθυμούν να κάνουν μπάνιο στο Γύθειο ή στο Οίτυλο.

Κόστος Εξόρμησης: 15 €

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους Αρχηγούς της εξόρμησης:

Παναγουλόπουλος Θεόδωρος 6985916716,

Τσελεκίδη Δήμητρα                     6976637226 και

στο τηλ. του συλλόγου                2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.