Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατατέθηκε και επισήμως το απόγευμα της Παρασκευής στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η πρόταση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αίτημα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στους υπογράφοντες και οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας.Η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η δυνατότητα εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα και από το λαό, η αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων και με επεξήγηση ότι δεν περιλαμβάνονται τα αδικήματα που τελέσθηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων τους, είναι μεταξύ των 16 προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όλο πνεύμα των προτάσεων κινείται στο πλαίσιο όσων δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση και στις αλλαγές που αφορούν στη προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα δίκτυα διανομής τους, που θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μόνο τα προς αναθεώρηση άρθρα που προτείνει αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους και ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο τους επικαλούμενος απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που ορίζει ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να προσδιορίζει δεσμευτικά και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται η πρόταση και της Νέας Δημοκρατίας ενώ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον Realfm η 12η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας κατά την οποία θα ληφθεί και η απόφαση για τη σύσταση επιτροπής συνταγματικής αναθεώρησης .