Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση: Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την δακοπροσβολή

Για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο έπαθαν  σοβαρή ζημιά από τον δάκο. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα λείψουν από το οικογενειακό εισόδημα μικρομεσαίων παραγωγών.

Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική, μικροί παραγωγοί δεν θα μπουν στο χωράφι, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους.



 

Διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία, έχουν συρρικνωθεί – διαλυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση και τον έλεγχο του προγράμματος δακοκτονίας. Και μόνο ότι οι προσλήψεις εποπτών για το πρόγραμμα γίνονται τον Αύγουστο αρκεί για να τεκμηριώσει τα παραπάνω.

Η περιφερειακή αρχή που έχει την ευθύνη για την δακοκτονία αντί να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική υπερηφανεύεται ότι «όλα πάνε καλά», «πιάσαμε τους στόχους των μνημονίων» και άλλα τέτοια.

Η καθυστέρηση να αποδοθούν στην Περιφέρεια ακόμα και οι πετσοκομμένες πιστώσεις για την δακοκτονία, η αντιμετώπιση από το κράτος των μικρομεσαίων αγροτών ως επιχειρηματιών που καλούνται να βάλουν τα τρακτέρ τους για την δακοκτονία, με την ανάλογη υπερφορολόγισή τους, έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαγωνισμοί, άρα και οι ψεκασμοί, να μην υπάρχουν διαθέσιμα τρακτέρ για τη δακοκτονία, να είναι πλημμελής ο έλεγχος λόγω έλλειψης προσωπικού, να υπάρχει πρόβλημα και στην ποιότητα του λαδιού.

Ερωτάσθε:

Θα διεκδικήσετε από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν ζημιά από τον δάκο; τι έχετε κάνει μέχρι τώρα; πόσα θα διαθέσετε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας;

Θα υλοποιήσετε τις προτάσεις που κάνουν οι υπηρεσίες για ολοκλήρωση των διαγωνισμών πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος; για διεκδίκηση αύξησης των πιστώσεων; και του προσλαμβανόμενου προσωπικού; αύξηση των ορίων των μετακινήσεων του προσωπικού κλπ;

 

Ο Επικεφαλής

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας