Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Σε κατάληψη το 13,9% των σχολείων της χώρας

Σε απολογισμό των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη προχώρησε το υπουργείο παιδείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανήλθε σε 13,9%. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα.



 

Μικρής έκτασης επεισόδια Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 μαθητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης η μαθητική κινητοποίηση για τη Μακεδονία, σε συνέχεια των καταλήψεων των τελευταίων ημερών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης, μαθητές συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο από όπου και ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σταμάτησαν και φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνέχεια μέσω της οδού Τσιμισκή κινήθηκαν προς την Αγίας Σοφίας, από εκεί ανέβηκαν στην Εγνατία και μέσω της οδού Βενιζέλου κατέληξαν στον υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑ-Θ). Εκεί ανάρτησαν πανό με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αρκετές φορές ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Κάποιοι μαθητές κρατούσαν πανό για να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από εκείνες της Χρυσής Αυγής.

Περίπου 30-50 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν καδρόνια και ξύλα. Αυτοί κατά διαστήματα επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εντόπισαν σε σημεία εκτός της πορείας, αλλά τη συμπλοκή απέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ισχυρή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Όταν η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ η ίδια ομάδα πέταξε μία φωτοβολίδα και μπουκάλια νερού προς το μέρος των αστυνομικών, που εμπόδιζαν την είσοδο από την εξωτερική καγκελόπορτα του υπουργείου. Λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι και αφότου η μαθητική συγκέντρωση διαλύθηκε, μικρής έντασης επεισόδια προκλήθηκαν μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με τα άτομα αυτά να εκτοξεύουν αντικείμενα και πέτρες προς την μεριά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το thestival.gr η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων

Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, 50 σχολεία – γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, πραγματοποιούν κατάληψη σήμερα, Πέμπτη. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη εκτιμάται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι στο 30% των σχολείων από τα συνολικά 170 είτε πραγματοποιείται κατάληψη είτε οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε αποχή.

Σε καταγραφή των υπό κατάληψη σχολείων προχωρά και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα στο χορό των καταλήψεων μπήκαν και οι μαθητές του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα», γράφει το κεντρικό πανό του μαθητικού συλλαλητηρίου που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Συντονισμού Σχολείων και Μαθητών Αθήνας. Αρκετοί μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συζήτησαν για παρεμβάσεις που έγιναν σε διάφορα σχολεία κατά του καλέσματος για εθνικιστικές καταλήψεις και τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 13.30 με όλη τη ζωντάνια των νέων παιδιών. Πλαισιώθηκε και από μπλοκ φοιτητών, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών. Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, με μια στάση στη Βουλή. Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν από μικρή ομάδα στην «ουρά» της διαδήλωσης με ομάδα αστυνομικών, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ