Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για την γρίπη: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους τουλάχιστον είκοσι δύο ανέρχονται οι νεκροί της γρίπης, καθώς μια γυναίκα 78 ετών που νοσηλευόταν με πνευμονία τελικά απεβίωσε από επιπλοκές της γρίπης τύπου Η1Ν1, στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ.Μαρκάκη: «η 78χρονη κατέληξε το πρωί της Δευτέρας από επιπλοκές της γρίπης. Η γυναίκα νοσηλευόταν για 15-20 ημέρες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και παρέμενε διασωληνωμένη. Η 78χρονη ανήκε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα». 

Όπως αναφέρει το neakriti.gr η άτυχη ηλικιωμένη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τα Χανιά, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Χανίων. Η ηλικιωμένη ανήκε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αλλά δεν ήταν εμβολιασμένη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από γρίπη στην Κρήτη. Από Η1Ν1 «έσβησαν» ακόμη το 5χρονο κορίτσι στο Ηράκλειο και ένας 38χρονος στα Χανιά.

Στον ιδιωτικό τομέα απευθύνονται οι πολίτες για τεστ γρίπης

Ακριβά στοιχίζει η εποχική γρίπη, καθώς τα τεστ διάγνωσης διενεργούνται ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να συνταγογραφούνται, με αποτέλεσμα ο κάθε ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του για να διαπιστώσει τον τύπο της γρίπης ή τον υπότυπο από τον οποίο έχει νοσήσει.

Η επιβεβαίωση της γρίπης πραγματοποιείται είτε μέσω του rapid test είτε μέσω μοριακού ελέγχου. Το rapid test δεν μπορεί να διαγνώσει εάν ένας πάσχων έχει προσβληθεί από τον Η1Ν1, για παράδειγμα, καθώς δεν ανευρίσκει υπότυπους της γρίπης παρά μόνο εάν πρόκειται για γρίπη Α ή γρίπη Β. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι σοβαρή η πιθανότητα να έχει κάποιος γρίπη αλλά να μην του το δείξει το rapid test και αυτό γιατί οι ιοί συνήθως ανιχνεύονται τα πρώτα 24ωρα μέσω του συγκεκριμένου τεστ. Το rapid test διενεργείται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και το κόστος του ξεκινά από 10 ευρώ (σε γνωστή αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων που έχουν τιμές-προσφορά για τη γρίπη) φτάνοντας και τα 25 ευρώ, αναλόγως τη δομή που διενεργείται.

Τα rapid tests πραγματοποιούνται και στα δημόσια νοσοκομεία, άλλοτε βέβαια είναι σε έλλειψη, όπως συνέβη με πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα μέχρι πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Δεν υπάρχει έλλειψη τώρα στα τεστ, ωστόσο τονίζεται ότι το σημαντικό στη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός», αναφέρει.

Η δυνατότητα ενός rapid test δεν υπάρχει για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Kέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), στην οποία υποτίθεται θα απευθύνονταν για τέτοια απλά ζητήματα οι πολίτες. Αυτό ήταν το «όραμα» του υπουργείου Υγείας, ένα επαρκές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Συνεπώς, οι ασθενείς ή θα πρέπει να συνωστιστούν στα επείγοντα δημόσια νοσοκομεία ή να απευθυνθούν ιδιωτικά για την ανίχνευση της γρίπης.

Εκτός από το rapid test υπάρχει και ο μοριακός έλεγχος, ο οποίος ανιχνεύει με επιτυχία τους ιούς της γρίπης και τους υπότυπους. Ούτε αυτός ο έλεγχος συνταγογραφείται, πραγματοποιείται ιδιωτικά και το κόστος του ξεκινά από 30 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ αναλόγως πόσο λεπτομερής είναι.

Οσον αφορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αυτός ο έλεγχος διενεργείται όπου κρίνει ο γιατρός ότι υπάρχει υψηλή υποψία για Η1Ν1, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται στους νοσηλευόμενους ασθενείς και πάλι με… εγκράτεια καθώς πολλά δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη αντιδραστηρίων.

10 – 25 ευρώ το rapid test

30 – 150 ο μοριακός έλεγχος

Δεν συνταγογραφούνται τα τεστ

Χθες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ανήρτησε ξανά εγκύκλιο για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Σε αυτή αναφέρεται ότι η χορήγηση αντιικών φαρμάκων, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, πρέπει να ξεκινά το νωρίτερο δυνατό, ακόμη και πριν την εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ακόμη και τώρα όπως και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι η δραστηριότητα της γρίπης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 10 εβδομάδες ακόμη, συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο αλλά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Συστήνεται, ακόμη, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση πριν την επιστροφή στις δραστηριότητές τους.

eleftherostypos.gr