Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νεμέα: Η δική μας Ειρήνη Βελιμαχίτη

Νεμέα: Η δική μας Ειρήνη Βελιμαχίτη αναπόσπαστο κομάτι εδώ και πολλά χρόνια μαζί με τον Θανάση Παπαδά, της πολιτιστικής άνοιξης της Νεμέας μέσω του δικού τους (μας) θεάτρου στις Αρχαίες Κλεωνές – Νεμέα. Γιατί δύναμή μας οι άνθρωποί μας

Τέλης Καλλής



 

Η ιστορία της Ρίτας Σακελλαρίου στο σανίδι

«Με το μικρό όνομα, Ρίτα»

Ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Χρονά με τίτλο «Με το μικρό όνομα, Ρίτα» σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη. Το έργο αυτό παρουσιάζει μία γυναίκα – σύμβολο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, την αξέχαστη Ρίτα Σακελαρίου. Την μεγάλη ερμηνεύτρια, η ιστορία της οποίας μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, θα υποδυθεί η ηθοποιός Ειρήνη Βελιμαχίτη.

Το κείμενο του Γιώργου Χρονά σκιαγραφεί την ψυχή της Ρίτας Σακελαρίου, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της από τότε που ήταν παιδί και φτάνει ως την ημέρα του θανάτου της, μέσα από μία συγκλονιστική εξομολόγηση της ίδιας που στηρίχτηκε σε αφηγήσεις του βοηθού της Λάκη Kορρέ, του ανθρώπου που στάθηκε στο πλευρό της για πολλά χρόνια μέχρι το τέλος.

Το έργο αυτό θα συστήσει για πρώτη φορά στο κοινό το κορίτσι που αργότερα μεταμορφώθηκε στην μεγάλη λαϊκή ντίβα, την γυναικεία ανεξάρτητη ψυχή που γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια και κέρδισε την ζωή και την φήμη της δουλεύοντας σκληρά και ασταμάτητα. Κυρίως όμως, θα αποκαλύψει την εσωτερική πάλη μιας γυναίκας που έζησε τις πιο σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις του 20ου αι., και υπήρξε ταυτόχρονα μητέρα, διάσημη τραγουδίστρια, σύζυγος και ερωμένη αλλά πάνω απ’όλα αρχηγός του εαυτού της. Όλες οι πράξεις εκτυλίσσονται στο ίδιο δωμάτιο και το χρονικό πλαίσιο είναι μία ημέρα: η τελευταία μέρα της ζωής της. Η αφήγηση της Ρίτας έχει έναν παραλήπτη: τον Λάκη, τον πιστό και αφοσιωμένο μπάτλερ της και… όλους εμάς ως θεατές.