Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ορκωμοσία των 300 στη Βουλή

Βουλή με πολλά στοιχήματα και προκλήσεις θα είναι η νέα Βουλή που ορκίζεται σήμερα στις 11:00 το πρωί.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που πολιτικοί αναλυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί η πλειοψηφία των κομμάτων λόγω της αλλαγής ρόλων, αλλά και της εμφάνισης νέων παικτών στο κοινοβουλευτικό «στίβο».




 

Το βλέμμα είναι κυρίως στραμμένο στην ΝΔ. Ψηφοφόροι, αλλά κυρίως θεσμοί, επενδυτές και οικονομικοί οίκοι περιμένουν με αδημονία πως θα ξεδιπλώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσοχή προς το παρόν στρέφεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού (το Σάββατο στις έξι το απόγευμα) αλλά και στα όσα αναγγείλουν από το βήμα της Βουλής οι υπουργοί του.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση όχι μόνο για το περιεχόμενο τους, αλλά και για το πώς θα τα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση. Αν δηλαδή θα υπάρξει σταθερή προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικού έργου ή κατ’ περίπτωση γόνιμη κριτική, αλλά και συμπλεύσεις.

Πολλά εισιτήρια πρόκειται να κόψει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετά από χρόνια επιστρέφει εκεί από όπου βρέθηκε στις εκλογές του 2012, στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μένει, κατ΄ αρχήν να διαπιστωθεί αν ισχύει η δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που το βράδυ των εκλογών είπε από το Ζάππειο ότι οι πολίτες έδωσαν εντολή να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ή θα επιστρέψει σε πιο ριζοσπαστικές ρητορικές που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την όξυνση και τους αφορισμούς.

Η κατάργηση του ασύλου, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο, αλλά και ο γόρδιος δεσμός της ΔΕΗ και οι συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο, θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Τζανακόπουλο στις δύο εκ των τριών θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Αφενός δίνει στον πρώην υπουργό Οικονομικών τον πρώτο ρόλο για να αντιπαρατεθεί σε κρίσιμα θέματα με την κυβέρνηση (βλ. φορολογικά, ΔΕΗ κα) αφετέρου αναβαθμίζει περαιτέρω τον στενό του συνεργάτη του. Τέλος η τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννοκοπούλου για την τρίτη θέση καταδεικνύει τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού να δώσει σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ λόγο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δικό του άνθρωπο τοποθετεί ο Αλέξης Τσίπρας και για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

madata.gr