Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά για 90.000 δικαιούχους

Με τη σύνταξη Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στις συντάξεις χηρείας σε περίπου 90.000 δικαιούχους.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα αρχίσει η καταβολή των νέων αυξημένων συντάξεων χηρείας.




Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πληρωμή των αυξήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αφορά την καταβολή των αναδρομικών πέντε μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).

Η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται – όπως ήδη διαπιστώθηκε στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η χορήγηση των αυξήσεων πέφτει στις πλάτες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, η οποία καλείται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με την έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων, ώστε να γίνουν οι πληρωμές το συντομότερο με βασική επιδίωξη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η δυσκολία εντοπίζεται στο ότι οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της επανυπολογισμένης και σύνταξης του θανόντος, και με τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Μια επιπλέον δυσκολία είναι ότι θα χρειαστούν δύο υπολογισμοί, καθώς ο νόμος λέει ότι η χήρα θα λαμβάνει το 70% είτε της αρχικής σύνταξης του θανόντος είτε της επανυπολογισμένης, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό μέσω του επανυπολογισμού.

cnn.gr