Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναισθηματική Χειραγώγηση, η Μεγάλη Πληγή

Το ανθρώπινο μυαλό είναι εύπλαστο. Σ΄αυτή ακριβώς την ιδιότητα στηρίζεται όλο το οικοδόμημα που ορθώνεται γύρω μας. Οι λαοί δεν κυβερνώνται. Χειραγωγούνται. Υπάρχουν στρατιές ολόκληρες από επιστήμονες, που έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Να βρουν τις πιο ύπουλες μεθόδους χειραγώγησης των μαζών. Τόνοι από χαρτί έχουν καταναλωθεί από εκείνους που προσπαθούν να φωνάξουν, να αφυπνίσουν τους ανθρώπους ακριβώς πάνω σ΄αυτό το φριχτό φαινόμενο.




 

Αλλά είναι μάταιο τις περισσότερες φορές, γιατί ακριβώς οι χειραγωγοί είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, ακριβώς γιατί μέσα στην αθλιότητα τους έχουν φοβερό ταλέντο στο να υπηρετούν το βρώμικο, το ύπουλο, το απάνθρωπο, έχοντας πλήρη γνώση της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και φυσικά των αδυναμιών που μπορούν να ψαρέψουν μέσα από τις ανθρώπινες ψυχές.

Υπάρχει όμως εκτός από τη χειραγώγηση των μαζών, μια ακόμα πιο ύπουλη, η συναισθηματική χειραγώγηση ανάμεσα στους ανθρώπους, στο οικείο μας περιβάλλον. Και είναι πιο ύπουλη γιατί σ΄αυτήν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, που αγαπάμε, άτομα που ανήκουν στην οικογένειά μας στους φίλους μας, σε κάποιον που έχουμε δέσει μαζί του τη ζωή μας, που θεωρούμε πως είναι το πρόσωπο που μας αγαπά και το αγαπάμε.

Κι ενώ στη χειραγώγηση των μαζών εργάζονται ολόκληρα επιτελεία, και καταστρώνουν σχέδια, με επιστημονικά δεδομένα, ο χειραγωγός μας της διπλανής πόρτας, είναι φυσικό ταλέντο της αλλοίωσης της πραγματικότητας και της υπονόμευσης της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν όμως τρόποι, να αναγνωρίσουμε αυτούς τους άρχοντες της πρόζας, τους συνήθως αρρωστημένους νάρκισσους, τους υπονομευτές της ψυχικής μας υγείας?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά ο πιο απλοϊκός για να μπορούμε να υποπτευόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά είναι τα λόγια χωρίς πράξη. Είναι συνήθως άτομα που είναι πρόθυμα να υπόσχονται, αλλά όταν έρθει η στιγμή να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, βρίσκουν έξυπνες δικαιολογίες, έτσι ώστε να μην ξοδέψουν ούτε ένα λεπτό από το χρόνο τους για να υλοποιήσουν όσα έχουν υποσχεθεί. Προσοχή, δεν θα φανούν ψεύτες. Η τέχνη της χειραγώγησης είναι ακριβώς αυτό. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν πως π.χ. δεν πραγματοποιούν αυτό που ζητάτε γιατί ίσως είναι παράλογο, ή θα σας φορτώσουν ενοχές πως εσείς φταίτε που το σχέδιο απέτυχε. Αυτό που κοινώς λέμε, πως έχουν τον τρόπο να βγαίνουν μόνιμα από πάνω.

Η εναπόθεση ενοχών στους άλλους είναι το αγαπημένο τους σπορ. Συνήθως τα άτομα αυτά, μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα γύρω τους, τους καλούς, αθώους, πρόθυμους να δοθούν ανθρώπους, οι οποίοι είναι τα αυτονόητα θύματά τους. Γιατί ακριβώς μπορούν να τους μεταφέρουν τις δικές τους ενοχές, να τα πείσουν πως φταίνε. Ο συνήθης τρόπος που χρησιμοποιούν είναι να παριστάνουν μόνιμα τα θύματα. Είναι οι άνθρωποι που όλοι τους έχουν αδικήσει, που δεν τους καταλαβαίνει κανείς γιατί έχουν δήθεν ένα ξεχωριστό τρόπο να σκέφτονται, είναι εκείνοι που χαριτολογώντας έλεγε ο Πρεβέρ “αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν παρά μόνο σε εμένα, λέει ο άνθρωπος που δεν του συμβαίνει τίποτα το ουσιώδες”

Αυτά τα άτομα έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να δημιουργούν γύρω τους ένα περιβάλλον πρόθυμο να τους φροντίσει να τους υποστηρίξει, να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο να λύσουν οι άλλοι το πρόβλημά τους, ενώ οι ίδιοι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα για να βγουν από την μιζέρια της καθημερινότητάς τους. Είναι η μόνιμα μάνα θυσία, που επαναλαμβάνει συνεχώς στο παιδί της πως έχασε τη ζωή της για να το μεγαλώσει, ο σύζυγος ή η σύζυγος που έφαγαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, ο φίλος που κανένας δεν του συμπαραστάθηκε και είναι όλοι αχάριστοι γύρω του. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους είναι αυτοί που στο τέλος θυσιάζουν τη ζωή τους , φορτωμένοι με ενοχές, τύψεις πως δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που είχε πραγματικά ανάγκη!

Οι χειραγωγοί θα εμφανιστούν στη ζωή σας σαν ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα, αδικημένα από τη ζωή, και στην αρχή θα σας ανυψώσουν σε ανώτερα επίπεδα λέγοντας πως είστε τα μόνα άτομα που τους κατάλαβαν, τους ένιωσαν, πως είστε ότι καλύτερο έχουν στη ζωή τους, κι εκεί σιγά σιγά θα πέσει το “αλλά”, επειδή ποτέ δεν θα θελήσουν να πάρουν την ευθύνη των πράξεών τους, επειδή στην ουσία είναι άτομα δειλά, ευθυνόφοβα και αδύναμα θα αντλήσουν τις δικές σας δυνάμεις. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν χρόνια επαφή με αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους, καταλήγουν εκείνοι να έχουν χάσει την όρεξη για ζωή, ξεχνάνε τις επιθυμίες τους, τα όνειρά τους και σιγά σιγά απορροφώνται από την αρρωστημένη προσωπικότητα του θύτη, υπομένοντας καταστάσεις που δεν είναι δικές τους αλλά δικές του/της.

Η ζωή κοντά σε ένα χειραγωγό, είναι ψεύτικη. Και το τραγικό είναι όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι κάποιος γονιός που θα ευνουχίσει στην ουσία τη σκέψη και την προσωπικότητα του παιδιού, καθιστώντας τον ένα προβληματικό ενήλικα, σε άλλες περιπτώσεις θα είναι σύντροφοι ή σύζυγοι θύματα που θα θυσιάσουν άχρηστα τη ζωή τους , χωρίς να έχουν καν αντιληφθεί το παιχνίδι που έχει παιχτεί πάνω στη ζωή τους, στη καλύτερη περίπτωση και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το υποψήφιο θύμα έχει μια ισχυρή αυτογνωσία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του, θα απομακρύνει αργά ή γρήγορα και τότε στην εγκατάλειψη θα φανεί η αληθινή ταυτότητα του ατόμου που μόλυνε τη καθημερινότητά τους.

Το πλέον δύσκολο από όλα είναι πως τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν είναι κακοί με την έννοια του κακού που γνωρίζουμε, μπορούν να μην είναι καν βίαιοι, αντίθετα μπορούν να μοιάζουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι και γοητευτικοί, γιατί δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι αυτό ακριβώς που προκαλούν, μια και ο κόσμος από ψέμματα, που έχουν δημιουργήσει, είναι ο μόνος κόσμος που γνωρίζουν και η ζωή τους ολόκληρη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δικαιολογία.

Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που μπορεί να αναγνωρίσουν ένα τέτοιο στην ουσία θλιβερό άτομο εφόσον είναι καλόψυχοι και αγνοί, μπορεί να συνεχίσουν συνειδητά να προσπαθήσουν να βοηθήσουν και να αφιερώσουν τη ζωή τους , ίσως από αγάπη, για να σώσουν αυτό που τελικά δεν σώνεται. Η μόνη υγιής σχέση που μπορεί κανείς να έχει μαζί τους είναι η σθεναρή αντιμετώπιση, η αποφασιστικότητα και η ξεκάθαρη εξήγηση και στο τέλος η απομάκρυνση από αυτούς.

Αν νοιώθετε πως η ζωή σας κυλάει με ένα τρόπο που δεν είναι δικός σας, αν νοιώθετε πως είστε σε μία φυλακή που δεν ξέρετε πως μπήκατε, αν η καθημερινότητά σας αποτελείται από συνήθειες που δεν εκπροσωπούν την προσωπικότητά σας, τα όνειρά σας , τις επιθυμίες σας, αν προσφέρετε αγάπη αυθόρμητα και είστε πρόθυμοι να κάνετε καλύτερα πράγματα, να ζήσετε, να νιώσετε ευτυχισμένοι αλλά δεν καταλαβαίνετε τι σας εμποδίζει να το κάνετε, κοιτάξτε γύρω σας, κάποιος έχει πάρει τη δική σας τύχη στα χέρια του και τη χειρίζεται για να βολέψει το δικό του εαυτό και μόνο. Κάπου γύρω σας βρίσκεται κάποιος που μέσω εσάς προσπαθεί να ζήσει τη ζωή που εκείνος ονειρεύεται και που δεν έχει το θάρρος να διεκδικήσει.

Συνήθης Ύποπτος