Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Γκούρα -Ζήρεια Σημείο 2374 μ

Ο ΕΟΣ Κορίνθου σας προσκαλεί στη φθινοπωρινή εξόρμηση που διοργανώνει, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στη Γκούρα και στη Μ. Ζήρεια.
Στο πρόγραμμα θα έχουμε δυο ομάδες, με διαφορετικές διαδρομές. 

Η πρώτη διαδρομή αρχίζει από το Στενό, ακολουθώντας δασικό δρόμο και στη συνέχεια βατό μονοπάτι που μας οδηγεί στο οροπέδιο Σκαφιδιά. Από εκεί έχουμε κατάβαση μέσα από όμορφο δάσος για τη πόλη της Γκούρας.
Ω.Π.: 5 , Β.Δ.: Α
Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από τη Γκούρα, ακολουθώντας κυρίως μονοπάτι και μέσω του ρέματος της Φαρμακίλας ανεβαίνουμε για την κορυφή της Ζήρειας, Σημείο 2374 μ. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή. Πρόκειται για μια απαιτητική πορεία, όπου εκτιμάται η κατάβαση να γίνει νύχτα. Οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε φακό και κολατσιό, διότι δεν προβλέπεται φαγητό σε ταβέρνα.
Ω.Π.: 8 , Β.Δ.: Γ
Χρόνου και καιρού επιτρέποντος μπορεί να γίνει επίσκεψη στη λίμνη του Δόξα.

Πληροφορίες για το όρος Ζήρεια.

H Κυλλήνη (ή Ζήρεια) είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, έχει ύψος 2374 μ και κατά το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, νοτιοδυτικά της πόλης του Ξυλοκάστρου, βόρεια του κάμπου του Φενεού και δυτικά της λίμνης Στυμφαλίας. H ονομασία Κυλλήνη, οφείλεται στο ανάγλυφό της, που δημιουργεί πολλές κοιλότητες και λακκώματα. Λέγεται και Ζήρεια πιθανόν από τη σλαβική λέξη ζήρι (βελανίδι). Καλύπτεται κυρίως από δάση μαύρης πεύκης και ελάτης, χωρίς να λείπουν τα φυλλοβόλα.
Το βουνό μπορούμε να το χωρίσουμε σε δυο μέρη, με ονομασίες Μικρή και Μεγάλη Ζήρεια και έχει πολλές κορυφές πάνω από 2000 μ. Στη Μεγάλη Ζήρεια η ψηλότερη κορυφή είναι στα 2374 μ, ενώ στη Μικρή στα 2117 μ. Ανάμεσα στη Μικρή και Μεγάλη Ζήρια απλώνεται η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Από εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία σε απόκρημνο σπήλαιο του βουνού γεννήθηκε ο θεός Ερμής και αγγελιοφόρος των θεών, από τη Νύμφη Μαία και το Δία. Στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο, σε υψόμετρο 1700 μ. Ο μύθος θέλει τον Ερμή κατά την πρώτη μέρα της γέννησής του, να ταξιδεύει μέχρι τη Θεσσαλία, να αρπάζει τα βόδια του Θεού του Ηλίου Απόλλωνα και την επομένη να κατασκευάζει στο όρος Κυλλήνη, την πρώτη λύρα από το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα ενός βοδιού. Αργότερα, ο πολυμήχανος Ερμής, για να εξευμενίσει τον Απόλλωνα, που φτάνει οργισμένος στο Κυλλήνιο όρος, του χαρίζει την πρώτη αυτή λύρα.

Αναχώρηση: 7.00 πμ από Περιβολάκια.

Κόστος Εξόρμησης: 15 €

Εξοπλισμός: Ορειβατικές μπότες, κάλτσες δεύτερες, σακίδιο, μπατόν, σκούφος, κασκόλ, γάντια, γκέτες, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), αδιάβροχο παντελόνι, αντηλιακό, καπέλο, αντιιδρωτικό μπλουζάκι, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους αρχηγούς:
Καλογερόπουλο Θεόδωρο 6974399889
Πολλάλη Κωνσταντίνο 6947700224
και στο τηλ. του γραφείου 2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 20.00 – 22.00)
Παρακαλούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης.

Για ακυρώσεις μετά το βράδυ της Παρασκευής, γίνεται επιβάρυνση όλου του ποσού.
Το πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη των αρχηγών.
Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.