Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Καπανδρίτι στα Μέγαρα για Ο.Τ.Δ.

Πραγματοποιήθηκε με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό το Σάββατο, 9/11/2019, στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου, η συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδων Τοπικής Δράσης –ΟΤΔ στην ύπαιθρο της Αττικής, με ευρεία συμμετοχή τοπικών συλλογικοτήτων. 

Μάλιστα οι παριστάμενοι από/για τα Μέγαρα, κα Λίτσα Μωραΐτη, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κα Κατερίνα Κοντογιάννη και κ Γιάννης Κοντογιάννης πήραν μια πολλή «βαριά σκυτάλη» για τις 20 Νοε 2019, Τετάρτη, στις 20.00 στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων (δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο των Μεγάρων), οπότε προγραμματίσθηκε να γίνει η επόμενη συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδων Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής.

Μια Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ έχει σαν κύριο σκοπό την Τοπική Ανάπτυξη, όπου Τοπική (Κοινοτική) Ανάπτυξη είναι οι θεληματικές προσπάθειες ομάδων ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης & εργασίας που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις για σχεδιασμό και υλοποίηση.

Οι ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΤΔ) είναι άτυπες ή τυπικές δομές των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ανοικτές ακόμα και σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμα και σε επιχειρήσεις της Δημόσιας Οικονομικής, της Ιδιωτικής Οικονομικής και της Κοινωνικής Οικονομίας, με αντικείμενο την Τοπική (κοινοτική) Ανάπτυξη.

Η αρχική πρόταση συγκροτήθηκε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, ήδη από το 2015, με την γραμματειακή υποστήριξη της Γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κας Μάγδας Κοντογιάννη (6932094231), όποτε έγιναν μερικές συναντήσεις για την δημιουργία μιας ΟΤΔ με κοινή δήλωση ενδιαφέροντος και ανάλογα με την περίπτωση να συστήνονται τυπικές δομές, από όσους θέλουν, αν θέλουν. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER), Οργανωμένα Χωρικά Σχέδια (Περιφερειακό πρόγραμμα) και άλλα, όπως έγινε με απόφαση της βολής για το Μάτι …

Οι συζητήσεις, με ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής, Ανατολικής, Δυτικής & Βόρειας, συμφωνήθηκε μετά την συνάντηση στο Μενίδι (7/4/2019).

Ανακεφαλαιώνοντας ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο οποίος έχει επωμισθεί τον συντονισμό των πρώτων αυτών συναντήσεων επεσήμανε ότι μετά τις συναντήσεις στο Μενίδι, στην Παλήνη, στην Κερατέα (2), στο Καπανδρίτι και στα Μέγαρα (20/11/2019) προετοιμάζεται να γίνει μια συνάντηση στις 7 Δεκ 2019 (στις 7μμ) με όλους όσους ενδιαφέρθηκαν. Μετά τον Δεκ 2019 να συσταθεί η Ομάδα Πρωτοβουλίας με βάσει τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλογικοτήτων που θα θέλουν να μετέχουν, και θα ήταν καλό να δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να ενταχθούν και άλλοι.

Το 2020 να συλλεχθούν οι επιθυμίες και τα σχέδια και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ένταξη της υπαίθρου της Αττικής σε πιθανά Σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης. Το 2021-2027 θα μπορούσε να υποβληθούν προτάσεις σε Προγράμματα και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης.

Στην πολύ ζωντανή συζήτηση μετείχαν η οργανώτρια και φιλοξενούσα την συζήτηση κα Αργυρώ Ντάση (Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καπανδριτίου), ο κ Ανδρέας Μπέκας (Σπάτα), ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), η κα Λυδία Βατσέλα (Εθελοντική Ομάδα), η κα Λίτσα Μωραΐτη (Μέγαρα), η κα Κατερίνα Κοντογιάννη (Μενίδι), η κα Χριστίνα Χρυσούλα (αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καπανδριτίου & Δημ. Σύμβουλος), ο κ Νώντας Δημητρίου (Αντιδήμαρχος), ο κ Γιώργος Παναγόπουλος (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας) ο κ Δημήτριος Δελτανιώτης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωροπού), ο κ Διονύσιος Καλπιώτης, ο κ Αναστάσιος Δέδες, ο κ Φώτης Χρυσούλας, ο κ Χρήστος Μίχας, ο κ Βασίλης Μπιλήρης, η κα Μαρία Ντάση, ο κ Αλέξανδρος Ανδριώτης, ο κ Αθανάσιος Σκούρας, ο κ Νίκος Μπένος Πάλμερ, η κα Κωνσταντίνα, η κα Αθανασία και πολλοί άλλοι συμπολίτες μέλη συλλογικοτήτων.

Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης εγκαταστάθηκαν και αποδίδουν σε όλη την Ευρώπη από την δεκαετία του 1980, ενώ μετά την υιοθέτηση του παραδείγματος του Scarbauro (Βόρεια Αγγλία) με την πρωτοβουλία LEADER της Ευρ. Επιτροπής, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (παλαιές νομαρχίες). Αναφέρθηκαν ακόμα παραδείγματα από την βόρεια Σουηδία και από την Ελλάδα, που σήμερα «τρέχουν» και αποδίδουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκρότηση Ομάδας Τοπικής Δράσης είναι η λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη που είναι χαρακτηριστικά το Κοινωνικού Κεφαλαίου. Μια κοινωνία έχει σαφή κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και οι συγκάτοικοι πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι η συνδετική ουσία που κρατά ενωμένη μια κοινωνία και «ζυμώνεται» κυρίως μέσα στους ποικιλώνυμους τοπικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ίσως να είναι ο ισχυρότερος πόλος για μια νέα τοπιοποίηση ως αντίρροπη τάση στην χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, πάντα με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας στους ανθρώπους, μέλη μιας τοπικής κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της πρότασης για συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου σηματοδοτεί την κοινωνική στόχευση των συνεταιρισμών της Κοινωνικής Οικονομίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν στην παρουσίαση του 3ου βιβλίου των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ με τίτλο «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη», του Δημήτρη Μιχαηλίδη, η οποία θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοε 2019, στις 18.00, στον πολυχώρο Αθηναΐδα (Βοτανικός, Αθήνα), παράλληλα με το Φεστιβάλ GR Bossible «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», https://bossible.gr/, που οργανώνει το Skywalker, με πολλές άλλες δραστηριότητες.

Η επόμενη ανοικτή συνάντηση-συζήτηση με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, θα γίνει στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων (με φροντίδα του κ Άγγελου Μακρυγιάννη-6944270994 και την κα Αθηνά Μιχαηλίδου-6946145218) την Τετάρτη, 20 Νοε 2019, στις 20.00, στα γραφεία το Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων (δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο των Μεγάρων).

Γα την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα