Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απονομή του βραβείου Ανθρώπινες Αξίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Βουλή των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο της Ανθρώπινες Αξίες στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απέσπασε η ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Το νου σου στα παιδιά» του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ, συμπαραγωγή Νορβηγίας και Σουηδίας.
 

Την απονομή έκανε η βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για «μια ταινία που, με αφορμή τον θάνατο ενός μαθητή, ανατέμνει σε βάθος τη νεωτερική κοινωνία, φωτίζοντας κρυφά μυστικά, ενοχές και ανθρώπινες αδυναμίες, και επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της ευθύνης, της συγχώρεσης και της ανθρωπιάς, στον ολοένα και πιο περίπλοκο σύγχρονο κόσμο». Η κ. Κεφαλογιάννη συνεχάρη τους υπευθύνους της διοργάνωσης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής σημειώνοντας ότι το «Φεστιβάλ ωρίμασε αλλά καταφέρνει να ακούει το καινούργιο που έρχεται».

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός σκηνοθέτης και σεναριογράφος παρέλαβε το βραβείο λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι μία σπουδαία διάκριση, που μου προκάλεσε έκπληξη».

Η ταινία έλαβε επίσης το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Την επιτροπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής αποτελούσαν ο υπεύθυνος προγράμματος κ. Κωστής Δήμος, ο σκηνοθέτης κ. Βασίλης Δούβλης και ο σύμβουλος προγράμματος κ. Άρης Φατούρος.