Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Υλοποίηση δράσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου

Στο Ξυλόκαστρο, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.


Εκπρόσωποι από 50 Συλλόγους, από 3 Περιφέρειες και από 10 Νομούς – Αντιπεριφέρειες, εκπροσώπησαν, τις χιλιάδες επιχειρήσεις – μέλη τους, στην Συνεδρίαση Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Ως είθισται την 1η ημέρα αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα της ευρύτερης περιοχής που φιλοξένησε την Ομοσπονδία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου, έφερε στην ημερήσια διάταξη της Συνεδρίασης, ανέλυσε και βρήκε ανταπόκριση και στήριξη, στα θέματα:
Α. Παραεμπορίου όπου θα συνεχιστεί και επαυξηθεί η καλή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου και το Λιμενικό Τμήμα Κιάτου.
Β. Στον τομέα του Τουρισμού άπαντες αποδέχθησαν την πρόταση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου για την διεκδίκηση και δημιουργία ατο Ξυλόκαστρο γραφείου ενημέρωσης τουριστών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η δημιουργία τέτοιων κέντρων ενημέρωσης, σε κάθε πόλη πρωτεύουσας νομού  – αντιπεριφέρειας. Καθώς στην Κορινθία ήδη υπάρχει ανάλογο κέντρο ενημέρωσης τουριστών, στον Ισθμό, θεωρούμε απαραίτητη την ίδρυση ανάλογου κέντρου τουριστικής ενημέρωσης στην Δυτική Κορινθία. Το Ξυλόκαστρο ως Δήμος έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο και πρέπει να υποστηριχθεί.
Επίσης πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι η συνεργασία για εισροή τουριστών και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις αδελφοποιημένες με τον Δήμο μας πόλεις. Στόχος που δεν έχει ως σήμερα υλοποιηθεί.
Β. Σχετικά με τα αγροτικά προιόντα και την προβολή τους αναφέρθηκε η βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις με στόχο την  διασύνδεση και προβολή τουριστικών προορισμών και τοπικών αγροτικών προιόντων. Μία ορθή στόχευση που πρέπει άμεσα να στηριχθεί με οργανωμένη τοπική συμμετοχή.
Επίσης η βούληση για προώθηση του αγροτουρισμού από την Κυβέρνηση, πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους και με συγκροτημένες τοπικές προτάσεις.
Γ. Στο καίριο θέμα της διάβρωσης των ακτών ζητήθηκε η άρτια τεκμηρίωση της εκπονούμενης μελέτης από το Υπουργείο, η εξασφάλιση πόρων για τα προβλεπόμενα έργα και αποζημιώσεις για τους πληγέντες.
Επιπρόσθετα, η πρόεδρος του Εμπορικού Ξυλοκάστρου αναφέρθηκε στην ανάγκη προληπτικού αντισεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων (προσεισμικός έλεγχος κτηρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης), σύμφωνα με κείμενη νομοθεσία. Η περιοχή μας, του Κορινθιακού κόλπου, αποτελεί μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την διάβρωση των ακτών αλλά και την διείσδυση της θάλασσας στο υπέδαφος λόγω της υπεράντλησης των υδάτων, δημιουργεί την ανάγκη για -ενδελεχή- προληπτικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια: σχολεία, νηπιαγωγεία, Δημαρχείο, κλπ.
Η ασφάλεια των παιδιών, πολιτών και εργαζομένων είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας. 
Δ. Τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων προσωρινής στάθμευσης (parking) και άμεσης αναβάθμισης υπαρχόντων, όπως έναντι 3ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου, πέριξ παλαιού σταθμού ΟΣΕ, κλπ. Επίσης η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι μέτρο εφικτό και πιθανή πιλοτική εφαρμογή του θα δώσει θετικά μηνύματα και λύσεις, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες αιχμής.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου, έχει την βούληση να συνεργαστεί άμεσα, όπως πάντα, με τις θεσμικές αρχές για την  στήριξη και υλοποίηση των ανωτέρω. Ο στόχος της τοπικής ανάπτυξης, είναι κοινός, για όλες και όλους μας.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης κο Τσιώτο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Λάσκο, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας κο Πιτσάκη, στον Διοικητή του Λιμενικού Τμήματος Κιάτου κο Κορωναίο, στον Πρόεδρο του αδελφοποιημένου με το Ξυλόκαστρο Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας κο Θεοδοσάκη, για την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία τους. Θέλουμε τέλος, ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, τον Πρόεδρο της κο Βαγενά, καθώς επίσης και τον αναπλ. γεν. γραμματέα της και μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού μας Συλλόγου κο Χαβέλη, για τις άοκνες προσπάθειες τους σχετικά με την προώθηση των σημαντικών θεμάτων του Ξυλοκάστρου, αλλά και της Δυτικής Κορινθίας, γενικότερα.