Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσέλη: Αποτυχημένη η διαδικασία για την προστασία α΄ κατοικίας

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει περιορισμένη διάρκεια (λήγει 30/4/2020) και πολύ αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας αφήνοντας εκτός μεγάλο αριθμό οφειλετών, ανέφερε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του ΜεΡΑ 25 για τα «κόκκινα δάνεια». 

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι οφειλέτες υποβάλλουν αίτηση στις πιστώτριες τράπεζες και οι τράπεζες είναι αυτές που τελικά αποφασίζουν βάσει των τυποποιημένων κριτηρίων για τη δυνατότητα προστασίας και όχι ένας ανεξάρτητος δικαστής που εξετάζει όλα τα δεδομένα, πρόσθεσε η Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι οι ίδιες οι τράπεζες καθυστερούν να υποβάλλουν προτάσεις ρύθμισης. Έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία της όλης διαδικασίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα και οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονται σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για προτεινόμενες λύσεις. Επισήμανε ότι μόνον μέσω ενός ανοικτού διαλόγου και με πρωτοβουλία φορέων όπως καταναλωτικών ενώσεων και δικηγορικών συλλόγων μπορεί να υποστηριχθεί μια προοδευτική πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ