Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός δουλειάς

Διπλασιάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη ο αριθμός των εργαζομένων που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 400.000 καθώς μέρος μόνο των υπαλλήλων θα απασχοληθούν για την εξυπηρέτηση μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.



 

Έτσι, από τους 392.000 εργαζόμενους δικαιούχους του επιδόματος που θα μοιράσει η κυβέρνηση –με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι και χθες- ο αριθμός θα προσεγγίσει τις 800.000 και όλοι πλέον εύχονται αυτό να γίνει για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Για τον τεράστιο, όπως διαμορφώνεται, πλέον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνουν χωρίς δουλειά θα απαιτηθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα που δεν θα καταβάλλεται η μισθοδοσία. Και αυτό διότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν περί τα 500 ευρώ ανά εργαζόμενο τον μήνα ως οικονομική ενίσχυση. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τους μισθωτούς, οικονομική ενίσχυση να απαιτηθεί και για τους αυτοαπασχολούμενους καθώς θα μείνουν και αυτοί χωρίς εισόδημα: πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, έχοντες εστιατόρια και μπαρ, κατόχους κυλικείων κλπ οι οποίοι θα μείνουν χωρίς εισόδημα για αρκετές εβδομάδες.

Εκτός από την οικονομική ενίσχυση, στο πακέτο των μέτρων ανακούφισης θα συμπεριληφθεί και η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κάτι που συνεπάγεται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος καθώς θα πρέπει να καλυφθεί και η “τρύπα” του ΕΦΚ.

thetoc.gr