Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα 2020: Στις 26 Μαΐου θα ψαλεί το Χριστός Ανέστη

Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27η Μαΐου, βραδιά απόδοσης της εορτής του Πάσχα, θα τελεσθεί φέτος στους ναούς όλης της χώρας η αναστάσιμη λειτουργία που κανονικά τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το πώς θα τελεστούν οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου η Ανάσταση θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26ης Μαΐου.

Την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, αν όλα έχουν πάει καλά και οι συνθήκες στη χώρα λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, οι Έλληνες θα συγκεντρωθούν οι στους ναούς για να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, μιας και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 πως δεν πρόκειται για μεταφορά του εορτασμού του Πάσχα. Κάθε χρόνο οι εκκλησίες στις λειτουργίες τους ψάλλουν το Χριστός Ανέστη μέχρι και την απόδοση της εορτής του Πάσχα, την τελευταία μέρα δηλαδή του εορτασμού του.

«Αυτό που προέχει είναι η υγεία του λαού. Μακάρι να μην έχουμε μέχρι τότε κανένα άλλο κρούσμα, μακάρι να μην έχουμε κανέναν άλλον νεκρό, μακάρι να έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί», είπε.

madata.gr