Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε ναι στη χρήση της μάσκας -Πού πρέπει να τη φοράμε

Ολες οι οδηγίες για την απαραίτητη χρήση της μάσκας – Πού πρέπει να τη φοράμε – Πρόστιμο σε όσους εντοπιστούν να μην τη φορούν

Ο ντόρος των τελευταίων ωρών για τις μάσκες και το γεγονός ότι κάποιες εβδομάδες νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε υποστηρίξει πως δεν βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού, ανάγκασε τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να επαναφέρει το θέμα και να εξηγήσει για ποιο λόγο η επιτροπή συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στάθηκε στο ερώτημα: Γιατί τώρα λέμε ναι στη χρήση της μάσκας, τονίζοντας ότι: «εμείς γλιτώσαμε από το κακό όχι χωρίς τραυματισμούς και όχι χωρίς απώλειες». 

Είπε ακόμα για τα μέτρα προστασίας και την χρήση μάσκας ότι «ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. Τότε ήμασταν σε ένα απαγορευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Και το απαγορευτικό ήταν τότε αρκετό. Τώρα, όμως οι συνθήκες είναι άλλες. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και οι οργανισμοί στηρίζουν την στρατηγική μας. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα», είπε «που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

Στην συνέχεια ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι «λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες. Θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών».

Τι μάσκα πρέπει να φοράμε

Τόνισε ακόμα ότι δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία πως θα την πιάνουμε και όχι από μπροστά. Τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής των χεριών είναι τα πιο βασικά και αυτά μας έβγαλαν από αυτή την κατάσταση. Είπε ακόμα ότι τα παιδιά συνήθως μολύνονται στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι ασυνήθιστη η μετάδοση κορονοϊού από ενήλικα σε παιδί. Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Μάλιστα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι όποιος εντοπιστεί να μην φορά μάσκα θα πληρώσει πρόστιμο 150 ευρώ και σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένοι τη μάσκα να τη φορούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εξής χώρους:

Σούπερ μάρκετ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ταξί
Κομμωτήρια

ethnos.gr