Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή του προέδρου του ΑΚΚΕΛ στην Ρωσική βουλή για την Αγία Σοφία

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βιάτσεσλαβ Βικτόροβιτς Βολόντιν

ΣΧΕΤ.: Η τουρκική βαρβαρότητα κατά του Ναού της Αγίας Σοφίας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, 

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) έχει την τιμή να επικοινωνεί μαζί σας για να ζητήσει την έμπρακτη υποστήριξή σας σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την Ορθοδοξία και φυσικά για τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας έχει ακυρώσει το διάταγμα του 1934 και μετατρέπει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί. O Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι αποκαθιστά τη θρησκευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας … ως μουσουλμανικό τζαμί! Η αποκατάσταση «της θρησκευτικής λειτουργίας» σημαίνει να μετατρέψουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε αυτό που είναι: Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Οποιαδήποτε άλλη χρήση ή κατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας αποτελεί πνευματική και θρησκευτική πειρατεία. Η λειτουργία του τζαμιού επιβλήθηκε το 1453 ως τρόπαιο πολέμου και σημάδι κατάκτησης στους κατεχόμενους Ρωμηούς της Ρωμανίας (Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).
Η ενέργεια του Ερντογάν αποτελεί έμπρακτη δημόσια δήλωση ότι η Τουρκία επιστρέφει στο καθεστώς κατακτητή και κατοχής του 1453 σε χριστιανικά εδάφη και χριστιανικούς θρησκευτικούς τόπους.
Ο κόσμος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απορρίπτει τις ιδέες για χρησιμοποίηση κτιρίων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείων κ.λπ. ως τρόπαια κατάκτησης και σημάδια κατάκτησης άλλων λαών, δήθεν ως «εσωτερικό τους θέμα».
Στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτή είναι υποχρεωμένη να ενεργεί όχι ως κατοχική πειρατική δύναμη, αλλά ως προστάτης ΟΛΩΝ των θρησκευτικών και πολιτιστικών «αντικειμένων» (κτίρια, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.) στη γεωγραφική περιοχή που ελέγχει. Είναι αδιανόητο να θεωρείται «εσωτερικό της θέμα», ότι αφού κατέχει το έδαφος, κάνει ότι θέλει.
Το μόνο ισοδύναμο της ενέργειας του Ερντογάν κατά της Αγίας Σοφίας στο εγγύς παρελθόν είναι οι καταστροφές μη μουσουλμανικών κτιρίων, μνημείων και άλλων κατασκευών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και από το ISIS στη Συρία-Ιράκ στις περιοχές που κατέλαβαν. Είναι ΙΔΙΑ βαρβαρότητα. Θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει έτσι τους Ταλιμπάν ή τους ψυχοπαθείς δολοφόνους του ISIS (στους οποίους η Τουρκία και ο Ερντογάν έδωσε μεγάλη υποστήριξη); Ότι δηλαδή, αφού κατείχαν έδαφος του Αφγανιστάν, Συρίας, Ιράκ, κλπ, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλουν; Ακόμη, οι αμερικανικές και βρετανικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, μπορούσαν να κλέβουν αρχαιολογικούς θησαυρούς ή να καταστρέφουν ακόμη και αρχαία μνημεία διότι είχαν κατακτήσει την χώρα; Δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες ιδέες βαρβαρότητας να επικρατήσουν.
Το ΑΚΚΕΛ προώθησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ακόλουθες ενδεικτικές προτάσεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την επιλογή του Ερντογάν να εισέλθει στο στρατόπεδο της βαρβαρότητας και του πολέμου κατά της Ορθοδοξίας:
Το Ευρωκοινοβούλιο να ξεκινήσει μια ΠΛΗΡΗ επανεκτίμηση των πολιτικών, εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία πάνω στην βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.
• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα της ακύρωσης του διατάγματος του 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ να είναι η Αγία Σοφία να λειτουργεί ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και σε καμία περίπτωση ως τζαμί.
• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από την Τουρκία να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» εντός δύο εβδομάδων για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία θα λειτουργεί από κοινού από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές, χωρίς εμπόδια στο κληρικό και άλλο προσωπικό.
• Πάγωμα όλων των τουρκικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ΕΕ και όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν τουρκικοί φορείς (δημόσιοι ή ιδιωτικοί) έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.
• Πάγωμα όλης της χρηματοδότησης της ΕΕ στην Τουρκία και σε τουρκικούς φορείς από προγράμματα και οργανισμούς της ΕΕ (EACEA κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και αφαίρεση της Τουρκίας από τη λίστα των επιλέξιμων εταίρων, έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.
• Να αναλάβει πρωτοβουλία το ΕΚ για αποβολή της Τουρκίας από την UNESCO έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Δεν γνωρίζουμε τώρα πώς θα εξελιχθεί η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, αυτή θα είναι δοκιμασία για την Ε.Ε., θα περάσει από «εξετάσεις».

Η Δούμα, όπως και η Ρωσική Εκκλησία αντιτάχθηκαν στις ενέργειες του Ερντογάν και αυτό σάς τιμά. Το ΑΚΚΕΛ ζητά από εσάς να ενεργήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε η Ρωσία να δει την πραγματικότητα για το τι είναι η Τουρκία και τι σημαίνει η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από εσάς να ενεργήσετε ώστε η Ρωσία να ασκήσει κάθε πίεση και εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως Ορθόδοξος Ιερός Ναός όπως περιγράψαμε προηγουμένως.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή,
[Υπογραφή]
Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,
Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ