Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηχητικό ντοκουμέντο από το Μάτι: Έτσι γίνεται το παιχνίδι

Διάλογοι-φωτιά για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς

Δύο χρόνια συμπληρώνονται μετά την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και στο φως έρχονται ηχητικά ντοκουμέντα που φέρεται να έχουν μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής , υποδείξεις να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει φέρεται να δεχόταν από υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για τη φονική φωτιά στο Μάτι.



Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα φέρεται να τον προέτρεψε να αποσιωπήσει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και αναφέρει πως σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του: «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Στα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ακούγεται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος να συνομιλεί με τον Δημήτρη Λιότσιο, που είχε αναλάβει την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά. Το ηχητικό ντοκουμέντο εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος, όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος φέρεται να κάνει λόγο για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον Δημήτρη Λιότσο να αλλάξει το πόρισμά του.

Το ηχητικό ντοκουμέντο με τους διαλόγους:

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα, που κυκλοφόρησε η Καθημερινή, ο Ματθαιόπουλος φέρεται να «συμβουλεύει» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος… Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ’ α…. σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα».

Και συνεχίζει: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά… και δωσ’ το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π…».

Σε άλλο σημείο του ηχητικού σοκάρει η παραδοχή Ματθαιόπουλου για τον τρόπο που «παίχτηκε το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις μεγάλες φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, όπου καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα:

«Έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».