Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκτός ελέγχου η φωτιά στις Κεχριές: Εκκενώνονται οικισμοί και κατασκήνωση στο Σοφικό -VIDEO

Εξακολουθεί και μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του η πυρκαγιά είναι εκτός ελέγχου, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες.
Όπως αναφέρει το korinthostv.gr , δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Κορινθίων για εκκένωση (προληπτικά) του οικισμού Δράσσα και του ράντζο-κατασκήνωσης “The Ranch” στο Σοφικό Κορινθίας.



 

Όλα τα παιδιά θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου με τα λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις της πυρκαγιάς στην Κορίνθια, η κατασκήνωση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους την εκκένωση με την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο.

Οποιος επιθυμεί μπορεί να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο σε μία ώρα από τώρα, καθώς η εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το χωριό Αη Γιάννης, αλλά και η Ντράσσα Γαλατακίου έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι απομακρύνονται σε ασφαλή σημεία.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, εξήγησε, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Πολλές διάσπαρτες εστίες με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Ένας ακόμη οικισμός, αυτός της Ντράσσας, εκκενώθηκε, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, λόγω της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα. Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπευθύνων κατασκήνωσης στο Σοφικό απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά από το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.

Δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τις μονάδες που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ότι ο έλεγχος της πυρκαγιάς ίναι σε καλύτερη κατάσταση από χτες, Τετάρτη, εκτός από κάποιες άκρες περιμέτρου που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, δήλωσε.

Όπως είπε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη έκταση.

«Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να περπατήσουμε όλη την έκταση αυτή γιατί είναι και το ανάγλυφο δύσβατο. Είναι παρθένο δάσος σε ορισμένα σημεία και μπορεί να εγκλωβιστεί κάποιος συνάδελφος. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από χτες» ανέφερε.

Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εστίες, καθώς όπως διευκρίνισε «μία τέτοια πυρκαγιά δεν κλείνει έτσι άμεσα. Χρειάζεται υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, «το θέμα είναι ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι οικισμοί στα παράλια, στο Γαλατάκι και από εκεί στις Κεχριές, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, κανείς δεν κινδύνεψε, κανείς δεν έπαθε το παραμικρό».

«Όμως το πυροθερμικό φορτίο, η ζέστη του περιβάλλοντος, η πυκνή βλάστηση και η αναζωπύρωση που ανοίγει πάρα πολύ γρήγορα, σαν δαχτυλίδι, η κηλίδωση δηλαδή που λέμε εμείς, μας δυσκολεύει πολύ την πλήρη οριοθέτηση της πυρκαγιάς» κατέληξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν τη Μονή Αγίου Θεράποντος.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος «κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

Εν τω μεταξύ, ο καπνός από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας έχει καλύψει τον ουρανό μέχρι και στους Μολάους Λακωνίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

VIDEO