Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Εξόρμηση στη Σαντορίνη

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Σύλλογος μας διοργανώνει εξόρμηση στο νοτιότερο νησί των Κυκλάδων τη Σαντορίνη. Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη. Το μετέπειτα όνομα της νήσου Θήρα προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που αποίκησε πρώτος το νησί. Το κανονικό της όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα («Σάντα Ίρινα»).Η Σαντορίνη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος όπου το κεντρικό της τμήμα ανατινάχθηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από την έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Καλντέρας και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού. Η τελευταία ηφαιστειακή της δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου είναι η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και τα Χριστιανά νησιά. Στη Σαντορίνη ξεχωρίζουν τα ασβεστωμένα μικρά της σπίτια που απλώνονται στη ξακουστή Καλντέρα , στην Οία και το Ημεροβίγλι. Το ηφαιστιογενές τοπίο του νησιού με μαύρη και κόκκινη πέτρα, το ηλιοβασίλεμα της καθώς και οι παραλίες με βότσαλο ή χρωματιστή άμμο, συμπληρώνουν το κινηματογραφικό σκηνικό του νησιού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ:
Τετάρτη 02-09-20.
Αναχώρηση με το λεωφορείο αυστηρά στις 14:30 από τον Άγιο Νικόλαο για το λιμάνι του Πειραιά. Φτάνουμε στις 01:20 στο λιμάνι του Αθηνιού (νέο λιμάνι) όπου το λεωφορείο μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο μας στην Περίσσα Σαντορίνης.
Πέμπτη 03-09-20
 • Πεζοπορία: Εμπορείο-Πύργος-Μ. Προφήτη Ηλία-Αρχαία Θήρα-Περίσσα.
  • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 5.
Το Εμπορείο και ο Πύργος αποτελούσαν δύο από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς (καστέλια) του νησιού καθώς στους μεσαιωνικούς χρόνους τα σπίτια χτίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε οι κάτοικοι να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Μετά τον Πύργο και μέσω του μονοπατιού καταλήγουμε στην  Αρχαία Θήρα, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Λακεδαιμόνιους και κατοικήθηκε μέχρι τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Η πορεία τερματίζει στην Περίσσα, το παραθαλάσσιο χωριό που είναι γνωστό για τη μαύρη παραλία της.
Παρασκευή 04-09-20
 • Πεζοπορία: Φάρος – Μέσα Πηγάδια- Καμπιά – Κόκκινη παραλία- Ακρωτήρι-Βλυχάδα.
  • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 5-6.
 • Περιήγηση όσοι θέλουν στην προϊστορική πόλη/μουσείο στο Ακρωτήρι.
Η εκκίνηση της πεζοπορίας γίνεται από το Φάρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους ομορφότερους των Κυκλάδων. Κατασκευάστηκε το 1892 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και το ύψος του είναι 10 μέτρα. Στη συνέχεια, περνώντας την παραλία Μέσα Πηγάδια και βλέποντας τους ψηλούς βράχους που αποκαλύπτουν τα στρώματα του ηφαιστείου σε διαφορετικά χρώματα καταλήγουμε μέσω μονοπατιού στην παραλία Καμπιά. Ακολουθώντας το μονοπάτι περνάμε την Κόκκινη παραλία, την πιο εντυπωσιακή παραλία λόγω των κόκκινων απόκρημνων βράχων και πετρωμάτων από το ηφαίστειο με την κόκκινη άμμο και τα βαθιά μπλε νερά της. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου που σύμφωνα με ευρήματα κατοικήθηκε κατά την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (4.500 π.Χ.). Συνεχίζοντας προς το χωριό Ακρωτήρι, ένα ακόμα από τα  πέντε καστέλια του νησιού τερματίζουμε την πορεία στη Βλυχάδα, την παραλία με τα θεόρατα λευκά ηφαιστειακά βράχια που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο.
Σάββατο 05-09-20
 • Πεζοπορία το πρωί: Οία – Ημεροβίγλι – Φηρά.
 • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 4.
Η πορεία ξεκινά από την Οία στο βόρειο άκρο του νησιού και κινείται σε μονοπάτι με πανοραμική θέα την Καλντέρα και το Αιγαίο Πέλαγος. Η Οία ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες του νησιού κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας (13ος – 16ος αιώνας μ.Χ.) και ονομαζόταν καστέλι του Αγίου Νικολάου. Αφού τη διασχίσουμε  και φτάσουμε στο εργοστάσιο αφαλάτωσης ανηφορίζουμε προς το Μαύρο βουνό ακολουθώντας μονοπάτι μέχρις ότου φτάσουμε στο χωριό Ημεροβίγλι. Το Ημεροβίγλι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας στα 330μ. και η ονομασία του προέρχεται από την ύπαρξη ενός πύργου/παρατηρητηρίου που λειτουργούσε την ημέρα για την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων από την εμφάνιση πειρατών. Το κάστρο του Σκάρου ήταν το σημαντικότερο από τα πέντε καστέλια του νησιού παρότι δε διασώζεται σχεδόν τίποτα. Συνεχίζουμε προς το Φηροστεφάνι και στα Φηρά τερματίζεται η πορεία μας. Τα Φηρά ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα κατόπιν συμφωνίας όλων των αρχών για την επιλογή του χώρου, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την παλιά πρωτεύουσα Ημεροβίγλι λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί από τους σεισμούς.
 • Εξόρμηση στις 14:00 το μεσημέρι με καράβι από το παλιό λιμάνι των Φηρών στο Ηφαίστειο και τις Θερμές Πηγές (Νέα και Παλαιά Καμένη) διάρκειας 3 ωρών για όσους το επιθυμούν. Επιπλέον κόστος/άτομο: 20 €. Οι κρατήσεις για όσους ενδιαφέρονται λόγω περιορισμού των θέσεων έως 7 Αυγούστου.
Κυριακή 06-09-20
Αναχώρηση με το λεωφορείο από το ξενοδοχείο στην Περίσσα αυστηρά στις 14:00 για το λιμάνι της Σαντορίνης. Φτάνουμε στον Πειραιά στις 23:15 όπου το λεωφορείο μας μεταφέρει στην Κόρινθο.
Κόστος Εξόρμησης:     225 € για όσους θέλουν δίκλινο δωμάτιο.
                                      215 € για όσους θέλουν τρίκλινο δωμάτιο.
Στην τιμή περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
 • Μεταφορά με το λεωφορείο από Κόρινθο στον Πειραιά και επιστροφή.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη Blue Star Ferries στην οικονομική θέση.
 • Μεταφορά με λεωφορείο από το λιμάνι Σαντορίνης στο ξενοδοχείο και επιστροφή.
 • 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στην Περίσσα Σαντορίνης.
 • Μεταφορά με λεωφορείο στην αρχή της πεζοπορίας και επιστροφή στο ξενοδοχείο στην Περίσσα ανάλογα που με το που καταλήγει η πορεία.
Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται οι είσοδοι σε μουσεία/εξόρμηση σε ηφαίστειο και ο φόρος διαμονής που πληρώνεται από τον καθένα ξεχωριστά απευθείας στο ξενοδοχείο.
Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή μετά την προκαταβολή 120 € έως 7 Αυγούστου.
Εξόφληση αυστηρώς 19 Αυγούστου.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστη συμμετοχή τα 30 άτομα.
Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους αρχηγούς:
Μπολέτη Βασιλική                  6973686870,
Tόμπρου Δέσποινα                  6937204653
και στο τηλ. του συλλόγου        2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 20:00 – 22:00).
Εξοπλισμός για την πεζοπορία:
Μποτάκια ορειβατικά, ορειβατικό παντελόνι, σακίδιο πλάτης, αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπελάκι, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο), φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή, νερό (2 λίτρα), μαγιό και πετσέτα.
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών με ευθύνη των αρχηγών.
Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του. Για να γίνεται μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.