Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πυροσβεστική: Δεν εκκενώνεται το Σοφικό – Δεν υπάρχει αναζωπύρωση

Σύγχυση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ επιχειρησιακών και κρατικών φορέων που συμμετέχουν στο συντονισμό των δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη στην Κορινθία.

Λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και το ΑΠΕ ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τους κατοίκους στο Σοφικό Κορινθίας να εκκενώσουν το χωριό, υπό τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.



 

Την ίδια στιγμή όμως αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έλεγαν ότι είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και πλέον η προσοχή τους εστιαζόταν στην κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ήταν λογικό επικράτησε αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων με συνέπεια να χρειαστεί να παρέμβει ο ίδιος ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής υποστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από το μέτωπο της φωτιάς όπου βρίσκεται από την πρώτη στιγμή συντονίζοντας τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις, τόνισε ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ζητήσει την εκκένωση του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Μάλιστα, στελέχη της Πυροσβεστικής επισήμαναν μιλώντας στη «Ν» ότι σε επικοινωνία τους με τον κ. Νίκα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για «παρερμηνεία των δηλώσεων του από μερίδα των ΜΜΕ».

Όπως πληροφορείται η «Ν» ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι είπε « η φωτιά έχει απόσταση και παραφράστηκε σε μέτωπο και αναζωπύρωση και ότι εκκενώθηκε η κατασκήνωση Ράντζο Σοφικό κα κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκκενώνεται Σοφικό».

Κεχριές: Ολονύχτια μάχη για να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά

Βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες ήταν η εικόνα που παρουσιάζε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται για δεύτερη ημέρα στις Κεχριές Κορινθίας, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ ζημιές εχούν αναφερθεί και σε αρκετά σπίτια των οικισμών απ΄ όπου έχει περάσει η φωτιά.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών με τη συνδρομη του στρατού και της Περιφέρειας, εθελοντών και κατοίκων σε συνδυασμό με τη μικρή εξασθένηση των ισχυρών βόρειων ανέμων βοήθησε ώστε το μεγάλο ενιαίο μέτωπο σε περίμετρο αρκετών χιλιομέτρων να περιοριστεί σε διάσπαρτες μικροεστίες.

Οι 268 πυροσβέστες, αρκετοί από τους οποίους έχουν κλείσει 48 ώρες παραμονής στο μέτωπο της φωτιάς, θα ανανεωθούν από δυνάμεις που καταφθάνουν στην περιοχή των Κεχριών προερχόμενες από όλη την Ελλάδα,προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Μιχάλης Λαγάνης

naftemporiki.gr