Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2020: Ιστορικό χαμηλό στην Ιατρική – Αλλαγές στις επιλογές των υποψηφίων

Η θέσπιση των νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, απέτρεψαν κάποιους να δηλώσουν σχολές στην Περιφέρεια για να έρθουν μετά με μετεγγραφή. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο.

Η… πανωλεθρία στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, αναμένεται να φέρουν… κατακόρυφη πτώσεις στις Βάσεις 2020 των σχολών του 3ου πεδίου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, είναι πολύ πιθανό να δούμε ιστορικό χαμηλό στην Ιατρική.



 

Ο ίδιος εξηγεί ότι φέτος οι επιλογές των υποψηφίων άλλαξαν λόγω του κορονοϊού. Οι οικονομικές του συνέπειες είναι πιθανό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη δήλωση σχολών σε άλλη πόλη. Επιπλέον, η θέσπιση των νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, απέτρεψαν κάποιους να δηλώσουν σχολές στην Περιφέρεια για να έρθουν μετά με μετεγγραφή.

Τα παραπάνω αναμένεται να επηρεάσουν τις Βάσεις 2020, αλλά είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό.

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020 ανά επιστημονικό πεδίο

1ο πεδίο

Αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τα 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στα 8.000 μόρια.

2ο πεδίο

Όσοι επέλεξαν το 2ο επιστημονικό πεδίο, θα περάσουν όλοι, και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στα 4.000 μόιρα με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φτάνει περίπου τα 1.200 μόρια.

3ο πεδίο

Αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τα 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένεται πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.500 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τα 5.500 μόρια.

4ο πεδίο

Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν. Και σε αυτό το πεδίο, θα εισαχθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περίπου στα 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τα 16.000 μόρια και κάτω, έχουμε άνοδο των βάσεων.

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”