Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Με ερώτηση στη Βουλή απαιτούμε πραγματική στήριξη των οινοποιών με την απόσταξη κρίσης

Την πραγματική στήριξη των οινοποιών, μέσω του μέτρου απόσταξης κρίσης, ζητούν με Ερώτηση τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ψυχογιός.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κορινθία ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα και αιτήματα των οινοποιών-αμπελουργών, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή, ανοιχτές εκδηλώσεις σε Νεμέα, Στιμάγκα και εξορμήσεις σε όλο το Νομό, απαιτώντας άμεση και ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως παραγωγών που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας. 

Με την υπ. αριθμ. 1723/179088/3-7-2020 (Β΄ 2764) Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» σύμφωνα με το άρθρο 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2020/592.

Με Ανακοίνωσή του το Υπουργείο κάλεσε τους οινοπαραγωγούς να παραδώσουν για απόσταξη μέρος του κρασιού τους που βρίσκεται σε δεξαμενές, με το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί, ποιοι είναι οι Συνεταιρισμοί και τα οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο, θα λάβουν μέρος από τα 25 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του μέτρου.

Επιπρόσθετα, οι χρηματοδοτήσεις του μέτρου, δεν έχουν προβλεφθεί να είναι ακατάσχετες, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που τα οινοποιεία έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, να μην μπορούν τελικά να αποδώσουν τα χρήματα προς τους παραγωγούς.

Επειδή, σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Υπουργείου, το μέτρο τέθηκε σε ισχύ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία covid-19 και  τα χρήματα του προγράμματος θα πρέπει να καταλήξουν τελικά στους παραγωγούς, οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις για: α) τους  φορείς  οι οποίοι θα ενταχθούν στο Μέτρο της απόσταξης κρίσης, β) τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλισθεί η πραγματική στήριξη των οινοπαραγωγών, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν απευθείας στο μέτρο απόσταξης κρίσης, και 3) το αν προτίθεται  να προχωρήσει σε ρύθμιση, ώστε η χρηματοδότηση του προγράμματος να είναι ακατάσχετη για τα οινοποιεία.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Πραγματική στήριξη οινοποιών μέσω του μέτρου απόσταξης κρίσης»

Με την υπ. αριθμ. 1723/179088/3-7-2020 (Β΄ 2764) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του άρθρου 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2020/592», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» σύμφωνα με το άρθρο 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2020/592.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο κάλεσε τους οινοπαραγωγούς να παραδώσουν για απόσταξη μέρος του κρασιού τους που βρίσκεται σε δεξαμενές, με το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου.

Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί από μέρους σας, ποιοι είναι οι Συνεταιρισμοί και τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο, θα λάβουν μέρος από τα 25 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του μέτρου.

Επιπρόσθετα, οι χρηματοδοτήσεις του μέτρου, δεν έχουν προβλεφθεί να είναι ακατάσχετες, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που τα Οινοποιεία έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, να μην μπορούν τελικά να αποδώσουν τα χρήματα προς τους παραγωγούς.

Επειδή,σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία covid-19

Επειδή, τα χρήματα του προγράμματος θα πρέπει να καταλήξουν τελικά στους παραγωγούς

Ερωτάται ο κος  Υπουργός:

1)Ποιοι είναι οι φορείς του Νομού Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Μέτρο της απόσταξης κρίσης;

2) Με ποιο τρόπο, θα διασφαλίσετε την πραγματική στήριξη των οινοπαραγωγών, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν απευθείας στο μέτρο απόσταξης κρίσης;

3)Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ρύθμιση, ώστε η χρηματοδότηση του προγράμματος να είναι ακατάσχετη για τα Οινοποιεία;

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Ερωτώντες  Βουλευτές