Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες εκτός αποζημιώσεων λόγω υπαιτιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ!

Πολλές χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (που ασχολούνται και με την ελαιοκαλλιέργεια) που μένουν εκτός των αποζημιώσεων λόγω κορωνοιου, βλέποντας τα χρήματα που δικαιούνται από το κονδύλι των 126 εκ. ευρώ να απομακρύνεται, με υπαιτιότητα του συστήματος.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newshub.gr αποκλειστικά, κατ΄επάγγελμα αγρότες είναι αποκλεισμένοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Είναι δεδομένο πως όσοι έχουν ελιές και είναι κατ΄επάγγελμα αγρότες. Η λογική του κορωνοεπιδόματος είναι πως ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να αποζημιωθεί γιατί δεν έχει λάβει από πουθενά αλλού εισόδημα, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος.

Το πρόβλημα όμως σε σχέση με τους αγρότες οι οποίοι επειδή τους έχει πετάξει το Μητρώο έξω δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα ως δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Τι έχει γίνει

Το Μητρώο ενημερώνεται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο. Είναι υποχρεωμένος ο κάθε παραγωγός να τσεκάρει και να βλέπει αν είναι δηλωμένος κάθε χρόνο ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αν από λάθος ή για κάποιο λόγο δε φαίνεται στο σύστημα. Όσοι δεν τα είχαν τσεκάρει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία (περίπου στα τέλη του Σεπτέμβρη, πιθανότατα), μένουν εκτός.

«Τσέκαρα τα στοιχεία μου στα μέσα του Οκτώβρη. Πήγα έπειτα στο ΚΕΠΠΥΕΛ και πήρα το χαρτί 16 του μήνα. Και φαίνομαι τώρα στο Μητρώο Αγροτών κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το θέμα είναι ότι το σύστημα δε με αφήνει να κάνω τη δήλωση! Και σαν εμένα είναι πάρα πολλοί. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραβήξει από το σύστημα όσα στοιχεία υπήρχαν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Και από εκεί και πέρα δεν έχει ενημερωθεί τίποτα.

Για να κάνεις τη δήλωση, πρέπει να έχει τσεκαριστεί το σημείο στο Ε1, που συνεπάγεται με τον κωδικό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», επισημαίνει αγρότης στο newshub.gr.

Οι λογιστές

Όπως είναι λογικό οι αγρότες που εντόπισαν το πρόβλημα απευθύνθηκαν στους λογιστές τους. Όμως και εκείνοι δεν κατάφεραν τίποτα, αφού το σύστημα έχει κλειδώσει και είναι ανενημέρωτο! Οι λογιστές των συγκεκριμένων αγροτών, όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν τίποτα, μιας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ – όπως επισημάνθηκε παραπάνω – έχει «κλειδώσει» το σύστημα.

Το χειρότερο απ ΄όλα είναι ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του συστήματος ή ενημέρωση του δεν προβλέπεται όπως έχει ειπωθεί στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είναι απορίας άξιον γιατί δεν προχωρούν στην ενημέρωση του συστήματος. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει τραβήξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία από το σύστημα!», σημειώνει ένας ακόμη αγανακτισμένος αγρότης.

To θέμα στη Βουλή

To θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανού που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που ανέκυψε με την υποβολή αιτήσεων για την προσωρινή στήριξη σε αγρότες.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Όπως ενημερώθηκα από αγρότες στην Αργολίδα, έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά την ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 « Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 » για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €, του οποίου η προθεσμία λήγει κανονικά σήμερα, 27/11/2020.

Συγκεκριμένα, πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπίστωσαν ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια ένταξης, απορρίπτονται βάσει της αιρεσιμότητας να είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών έως τις 31/8/2020. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αγρότες αυτοί είχαν απενταχθεί από το Μητρώο χωρίς να το έχουν διαπιστώσει, αλλά και χωρίς να ενημερωθούν σχετικά, ενώ από την στιγμή που ενημερώθηκαν προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες για την επανένταξή τους.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνεται η ολιγοήμερη παράταση της υποβολής των αιτήσεων έως τις 3/12/2020 και η τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στο μητρώο αγροτών, για παράδειγμα μέχρι την προτελευταία μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας δηλαδή τις 2/12/2020.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος με την υποβολή αιτήσεων για την προσωρινή στήριξη σε αγρότες».

argolikeseidhseis.gr

Στήριξε το έργο του nemeapress