Ο Φενεός στην ορεινή Κορινθία έχει κάτι από… Ελβετία

Τοπία μοναδικής ομορφιάς – Δείτε τις φωτογραφίες

Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και η απόσταση είναι ένας από τους λόγους που έχουν καταστήσει τον Φενεό και τη γύρω περιοχή, έναν από τους δημοφιλής προορισμούς για σύντομες αποδράσεις. Όμως, ο βασικός λόγος που καταφθάνουν σε αυτόν οι επισκέπτες, είναι η φυσική ομορφιά του ορεινού αυτού τοπίου. 

Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν έχουν του έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό… «Κορινθιακή Ελβετία». Η μοναδική του θέση και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου κάνουν τον Φενεό να ξεχωρίζει και να μένει αξέχαστος σε όποιον επισκεφθεί την περιοχή.

Τόσο η λίμνη Δόξα, που αποτελεί απογείωση του φυσικού κάλλους, όσο κι η ευρύτερη περιοχή με το μεγάλο οροπέδιο ανάμεσα στον Χελμό και τη Ζήρεια και τα χωριά που την περικυκλώνουν, είναι αδιαμφησβήτητο στολίδι της ορεινής Κορινθίας και αγαπημένος προορισμός.

Ο τόπος κατοικείται από την αρχαιότητα και μάλιστα κατά τον Όμηρο, οι Φενεάτες έλαβαν μέρος στο Τρωϊκό Πόλεμο. Το χωριό Φενεός ονομαζόταν Συβίστα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κορινθίας, στα όρια με την Αχαΐα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το επικλινές έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται, που κυμαίνεται από 912 έως 1024 μέτρα. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι η Γκούρα, οικισμός σε υψόμετρο 950 μέτρα στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας.

Αναμφίβολα το «ορόσημο» της περιοχής είναι η λίμνη Δόξα, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης. Εκτείνεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο.

Εκεί, σε υψόμετρο 1500 μ. δεσπόζει αγέρωχο και το ιστορικό ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που λειτουργούσε και ως κρυφό σχολειό. Μάλιστα, διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη. Κατά την Επανάσταση του 1821, η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.

Η Μονή χαρακτηρίζεται ως «νέα» για να διακρίνεται από την παλαιά που βρισκόταν χαμηλότερα. Από την παλαιά σήμερα διασώζεται ο μικρός ναός που έχει μετονομασθεί σε Άγιο Φανούριο και βρίσκεται στη Λίμνη Δόξα. Αν επισκεφτείτε τη Μονή, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό τριαντάφυλλο.

newsbeast.gr


Στήριξε το έργο του nemeapress