Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 135 συλλήψεις, σχεδόν 400 προσαγωγές – Πρεμιέρα για κάμερες στα ΜΑΤ

ΕΔΕ για τον αστυνομικό που διέλυσε ανθοδέσμη στο μνημείο της δολοφονίας του 15χρονου

Σε 374 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία την Κυριακή, ημέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η ημέρα στιγματίστηκε από την αστυνομική δράση: Προσαγωγές πολιτών που απλώς βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, εικόνες αστυνομικού που χτύπησε περιπαικτικά συνάδελφό του με ανθοδέσμη από το μνημείο στα Εξάρχεια, καταγγελία της ΕΦΕ για προπηλακισμούς φωτορεπόρτερ στην περιοχή αλλά και εικόνες αστυνομικών που έριξαν βομβίδα κρότου – λάμψης σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν κτίριο πολιτικής συλλογικότητας στην οδό Αραχώβης 42, μην επιτρέποντας την πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, από τις προσαγωγές 135 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι περισσότερες προσαγωγές έγιναν στα Εξάρχεια (60), ενώ ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης. Οι δύο δικηγόροι το απόγευμα της Κυριακής αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Σύμφωνα με καταγγελίες η ΓΑΔΑ δεν μπορούσε να «φιλοξενήσει» άλλους προσαχθέντες με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να μεταφερθούν στο τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές αστυνομικών
Σε εφαρμογή τέθηκε από φορά χθες, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το νέο μέτρο που αφορά τις κάμερες στις στολές των επικεφαλής διμοιριών των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Η σχετική απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει ημερομηνία 5/12/2020 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών.

Το υλικό από τις κάμερες πρόκειται να αξιοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια και μόνο όταν θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Σημειώνεται ότι η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020, το οποίο τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά σήμερα Κυριακή για τις περιοχές των Εξαρχείων, των Προπυλαίων, πλατείας Συντάγματος. Μάλιστα εάν κριθεί αναγκαίο η χρήση τους θα τεθεί σε ισχύ και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τον αστυνομικό που παίζει με ανθοδέσμη στο μνημείο
Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Για το θέμα αναμενόταν και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ η οποία αναφέρει:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας διοικητικής έρευνας για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικού στην περιοχή των Εξαρχείων, που απεικονίζεται σε βίντεο που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Προπηλακισμούς φωτορεπόρτερ στα Εξάρχεια καταγγέλλει η ΕΦΕ
Σε μία δήλωση – καταγγελία για προπηλακισμούς και αστυνομική βία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στον Τύπο κατά τη διάρκεια της μέρας και όσων διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προχώρησε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις Δημοκρατίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΦΕ:

«Συνάδελφοι μέλη της ΕΦΕ που βρέθηκαν σήμερα στην περιοχή των Εξαρχείων, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και όσοι παρακολούθησαν τα γεγονότα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν για άλλη μια φορά μάρτυρες της αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά της ελευθερίας του τύπου.

Συνάδελφοι, όλοι με μάσκες, στην προσπάθειά τους να καταγράψουν ειδήσεις και γεγονότα (να κάνουν δηλαδή απλώς τη δουλειά τους), προπηλακίστηκαν, ωθήθηκαν σε συνωστισμό και δέχτηκαν σπρωξίματα και χτυπήματα με τις ασπίδες των αστυνομικών οι οποίοι επιπροσθέτως, απ’ ό,τι έχει καταγραφεί στα βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν φορούσαν όλοι τους μάσκα.

Επειδή λοιπόν η λογική δεν έχει μπει ακόμη σε καραντίνα, επειδή παρά την απαγόρευση συναθροίσεων δεν υπάρχει σε ισχύ απαγόρευση εργασίας για τον κλάδο μας, επειδή η πρακτική της αστυνομίας, όπως μαρτυρούν τα βίντεο, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα συναδέλφων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αγανάκτησή μας, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η ελευθερία του τύπου στις δημοκρατίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη κι ότι αποτελεί βασική ευθύνη της πολιτείας η διασφάλιση τόσο της ελευθερίας του τύπου όσο και της υγείας των πολιτών.

Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε και για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να κάνει το καθήκον της».

newsbeast.gr