Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ρεβεγιόν μόνο το μεσημέρι και επισκέψεις με SMS και ειδικό κωδικό

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει φέρει αυστηρά μέτρα lockdown σε όλη τη χώρα.

Τα SMS στο 13033 θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των γιορτών, ωστόσο φαίνεται πως θα γίνουν παραλλαγές. Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τα ρεβεγιόν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, την παραμονή αλλά και ανήμερα των γιορτινών αυτών ημερών, θα γίνουν το μεσημέρι, ενώ είναι πολύ πιθανό να προβλεφθεί και ειδικός κωδικός στα SMS.



 

Υπάρχει δηλαδή η σκέψη να επιτρέπονται επισκέψεις σε σπίτια μόνο τις μεσημεριανές ώρες και όχι το βράδυ, με τη χρήση ειδικού κωδικού (πιθανώς να είναι το 4). Επίσης, ακούγονται σενάρια και για δήλωση της διεύθυνσης του σπιτιού όπου θα μεταβεί κάποιος, ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο συναθροίσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha, τόνισε πως επιτρέπεται να κάνουμε ρεβεγιόν ή να αλλάξουμε τη χρονιά με μία οικογένεια ακόμα. “Θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα αυτά, με τις οικογένειές μας. Όπως έχω πει: μέχρι 9 άτομα. Μία οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μία οικογένεια, με λίγα μέλη, να κάνετε παρέα. Και έτσι θα περάσω και εγώ τα Χριστούγεννα”.

Αλλαγές στις ώρες του απαγορευτικού

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών εκτός από τις παραμονές. Η κυβέρνηση σκέφτεται να είναι πιο ελαστικό το μέτρο τις συγκεκριμένες ημέρες αλλάζοντας τις ώρες ή να το καταργήσει μόνο όμως για τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. “Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, εάν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και από το θέμα του λιανεμπορίου”, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών

Οι εκδρομές στους χειμερινούς προορισμούς αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τις απαγορεύονται την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι άνισο, καθώς έχει πληγεί περισσότερο η βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα “αν ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το βέβαιο ήταν ότι θα είχαμε εξάπλωση και στις λεγόμενες “καθαρές” περιοχές”. Έτσι οι μετακινήσεις που επιτρέπονται μεταξύ νομών αλλά και περιφερειών έχοντας ως διαβατήριο τα έντυπα Ε1 και Ε9 που επιβεβαιώνουν την μόνιμη κατοικία.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού ενώ τα μηνύματα στο 13033 θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα για την έξοδο μας από το σπίτι. “Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα sms θα συνεχίσουν να ισχύουν, γιατί είναι πάρα πολλοί οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί” είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

thetoc.gr