Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Εξοικονομώ μέχρι τον Ιούνιο

Την ενεργοποίηση ενός νέου κύκλου στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νέος κύκλος του προγράμματος επιδότησης των εργασιών για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό των κατοικιών θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.



 

«Για το νέο ‘Εξοικονομώ-Αυτονομώ’ εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι για την Περιφέρεια Αττικής, το πρόγραμμα είχε χρονική διάρκεια μόλις 50 λεπτών, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα, την περασμένη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκαν 8.702 αιτήσεις, οι οποίες κάλυψαν έναν προϋπολογισμό ύψους 144,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων άνοιξε στις 10 το πρωί για Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.40 π.μ. Μέσα σε 40 λεπτά, εγκρίθηκαν 1.382 αιτήσεις, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται στις 18 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.