Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέτο από τον Βορίδη στο εμπρόσθιο σύστημα επισήμανσης τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.



 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία δεν επέτρεψαν να περάσει σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το οποίο προτεινόταν να υιοθετηθεί ένα σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων που ως κύριο του άξονα θα είχε τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βορίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Ζήτησε δε, να εξαιρεθούν από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π).

Επειδή η συγκεκριμένη θέση δεν είχε υιοθετηθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας, το σύστημα αυτό, το οποίο παρέπεμπε στο σύστημα Nutri-Score, καταψηφίστηκε από τις τρεις χώρες με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών.

Με παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «εάν δεν προσέξουμε την μεθοδολογία του συστήματος αυτού υπάρχει ο κίνδυνος η diet coke να χαρακτηρίζεται πράσινη από πλευράς διατροφικής αξίας και το ελαιόλαδο κόκκινο. Είναι απαραίτητο να υπάρξει επισήμανση που να προσδιορίζει τη χώρα και τον τόπο παραγωγής του τροφίμου, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σύστημα διατροφικής αξιολόγησης των τροφίμων, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα σύστημα συνολικής διατροφικής αξιολόγησης ώστε να μην εξάγονται στρεβλωτικά συμπεράσματα που θα παραπλανούν τον καταναλωτή. Είμαι σίγουρος ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση στο θέμα αυτό».