Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2021: Υπερψηφίστηκε με 158 «Ναι»

Με 158 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021 στην συζήτηση του οποίου κυριάρχησε το θέμα της πανδημίας που σημειωτέον καθορίζει και τις παραμέτρους. Ενδεικτική η εικόνα της Βουλής όπου λόγω των αυστηρών μέτρων υπήρξε περιορισμός ως προς τους παριστάμενους βουλευτές με αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές οι συνθήκες να χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρες.



 

Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές ( 142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Η ονομαστική ψηφοφορία, εφέτος -λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού- έγινε τόσο δια ζώσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν σε νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με μείωση του ενοικίου της τάξεως του 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ προανήγγειλε και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ.

Παράλληλα, προανήγγειλε και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου η χώρα να προμηθευθεί το 2021 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale, μιλώντας και για το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να μην υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. Στην ομιλία του υπεραμύνθηκε των διατάξεων του προϋπολογισμού τονίζοντας πως με αυτόν στηρίζεται η κοινωνία.

Στις πέντε ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 60 ώρες, μίλησαν 234 βουλευτές, 37 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων, προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.