Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Πρόταση για αγορές ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας

Δύο σενάρια για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 18 Ιανουαρίου βρίσκονται στο τραπέζι. Οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ζητούν πάση θυσία να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εξετάζει δύο βασικά σενάρια για να δώσει το “πράσινο φως”.

Πρώτο σενάριο είναι οι αγορές να γίνονται με ραντεβού στο κατάστημα από τις 18 Ιανουαρίου, κάτω από αυστηρούς περιορισμούς καθώς θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ.



 

Το δεύτερο σενάριο είναι να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, αρχικά όμως με τη μέθοδο του click away. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μια ρηξικέλευθη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι να κάνουν οι καταναλωτές εκείνες τις ημέρες τις αγορές τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού της ταυτότητάς τους, δηλαδή αν είναι μονός ή ζυγός αριθμός.

Το click in shop ενδέχεται πάντως να ισχύσει σε πρώτη φάση μόνο για τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και του κοσμήματος. Αυτό έχει προταθεί, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία. Κι αυτό γιατί, έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Σε ερώτηση εάν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν και αυτά από Δευτέρα απάντησε: “προφανώς. Για την υπόλοιπη η αγορά η πρόταση είναι να υπάρξει λειτουργία με το click away. Και όποιος λειτουργούσε με κανόνες όπως είναι τα κομμωτήρια συμφωνούμε ότι θα πρέπει και αυτά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ολοκληρωμένη πρόταση δύο επιπέδων από τη πλευρά μας, μακάρι να υπάρχει και άλλη ενδεχομένως από τους ειδικούς στην οποία θα μπορούμε να συζητήσουμε. Πάντως και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και η πρόταση όπως είναι καταρτισμένη διασφαλίζουν δύο πράγματα: Από τη μια, μια ελεγχόμενη κινητικότητα και από την άλλη την επαναλειτουργία της αγοράς που είναι και το ζητούμενο αυτήν την περίοδο”.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

enikos.gr