Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
LIFESTYLEΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εγκυμοσύνη βήμα-βήμα: Τα σημαντικά σημεία σε κάθε εβδομάδα κύησης

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη αλλά και πιο ιδιαίτερη περίοδος της ζωής μίας γυναίκας. Ωστόσο, παρόλο που χάρη στις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική η περίοδος αυτή κυλάει σχετικά ομαλά,  υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες καμπές, στις οποίες πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, καθώς τότε συντελούνται μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας.

Τι αλλάζει στην κάθε εβδομάδα κύησης και συγκεκριμένα στις πιο σημαντικές: Δηλαδή στην 29η εβδομάδα κύησης, στην 31 εβδομάδα κύησης, στην 33η, την 34η και την 37η εβδομάδα κύησης.



 

Μετά το πρώτο εξάμηνο

Η 29η εβδομάδα κύησης είναι η φάση στην οποία αρχίζεις να νιώθεις τις πρώτες απόλυτα φυσιολογικές συσπάσεις στη μήτρα. Η κοιλιά μεγαλώνει και έχεις αρχίσει να παίρνεις βάρος, οπότε και πρέπει να αρχίσεις να εφαρμόζεις ενυδατικές κρέμεςγια να αποφύγεις τις ραγάδες. Το μωρό επίσης αρχίζει να ολοκληρώνει τον κύκλο ανάπτυξής του, αφού αρχίζουν να τελειοποιούνται τα όργανά του, τα μάτια του είναι ανοιχτά και αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο φως.

Κατά την 31η εβδομάδα κύησης θα πρέπει να αρχίσεις να συζητάς τις λεπτομέρειες του τοκετού με τον γιατρό σου. Οι αλλαγές στο σώμα σου μπορεί να γίνουν λίγο ενοχλητικές, αφού αρχίζεις να βιώνεις συχνοουρία και ίσως δύσπνοια. Το στήθος συνεχίζει να μεγαλώνει, ενώ αυξάνονται επίσης οι σπασμοί στη μήτρα τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Το μωρό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του κανονικά και έχει ήδη αρχίσει να κλωτσάει.

Στην τελική ευθεία

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της κύησης και συγκεκριμένα στην 33η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αρχίζεις να αισθάνεσαι τους αστραγάλους και τα άκρα σου να πρήζονται, ενώ αισθάνεσαι όλο και περισσότερο την κινητικότητα του μωρού. Κι εκείνο όμως αρχίζει να αντιλαμβάνεται ακόμα καλύτερα τον κόσμο γύρω του, αφού αντιδρά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως αλλαγές φωτός και ήχους, έχει λόξιγκα, κλαίει και καταλαβαίνει τις διάφορες γεύσεις όπως γλυκό, αλμυρό.

Στην 34η εβδομάδα κύησης πλησιάζεις για τα καλά στον τοκετό και αυτό δεν πρέπει να σε ανησυχεί γιατί όλα τα μωρά που γεννιούνται από αυτή τη φάση και μετά είναι απολύτως υγιή. Σημαντικό είναι να μένεις ενυδατωμένη, γιατί με τη συχνοουρία χάνεις πολλά υγρά.

Από την 37η εβδομάδα κύησης και έπειτα μετράμε αντίστροφα για την ημέρα του τοκετού. Πίνε αρκετό νερό γιατί θα ιδρώνεις περισσότερο και θα αισθάνεσαι εξάψεις, αλλά και σημαντικές δυσκολίες στον ύπνο. Το μωρό είναι πλέον ολοκληρωμένο και περιμένει να γεννηθεί.