Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρα της Γυναικάς: Το Μήνυμα των 9 αιρετών της Περιφέρειας

H 8η Μαρτίου ΔΕΝ αποτελεί ημέρα γιορτής για τις γυναίκες, αλλά μία ημέρα προβληματισμού για τη στασιμότητα στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην εργασία, παρά τους πολύχρονους αγώνες, αλλά και την εξέλιξη των κοινωνιών.

Είναι ημέρα υπενθύμισης, ημέρα αναγνώρισης των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων των γυναικών. 

Δυστυχώς, είθισται Πολιτεία και φορείς, να θεωρούν πως αρκούν για τις γυναίκες οι τυπικότητες και η εξάντληση του όποιου ενδιαφέροντος σε ανακοινώσεις, ψηφίσματα ή ανούσιες εκδηλώσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όμως σήμερα οι γυναίκες, συνεχίζουν να είναι πολλά, σοβαρά και δυσεπίλυτα και η ημέρα αυτή προσφέρεται κυρίως για περισυλλογή, αναζήτηση πιθανών λύσεων με ανάληψη πρωτοβουλιών και κυρίως, ουσιαστική βούληση για λύσεις και διεξόδους.

Μπορεί η αρχή της ισότητας των δύο φύλων, να καθιερώθηκε σε διεθνές επίπεδο από το 1945 στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μετουσιωθεί όμως μέχρι και σήμερα πλήρως σε πράξη. Και αυτό, γιατί η απελευθέρωση της γυναίκας, δεν έχει να κάνει μόνο με τις έμφυλες διακρίσεις. Δυστυχώς κάθε μέρα αποκαλύπτεται σε όλον τον κόσμο, πως η τύποις γυναικεία απελευθέρωση, κρύβει πολλών ειδών εκμετάλλευση και καταπίεση. Ειδικά στις μέρες μας, μετά από τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στα διάφορα «σαλόνια της εξουσίας» αποδεικνύεται, πως η πραγματική ισοτιμία της γυναίκας με τον άντρα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο .

Οι γυναίκες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώνουν έξω από παρατάξεις τις φωνές τους, με τις γυναίκες όλου του κόσμου, αλλά και όλον τον λαό που αγωνίζεται για ισονομία, ισοτιμία και δικαιοσύνη. Σε μια εποχή ορόσημο, πιο δύσκολη από ποτέ για όλο τον πλανήτη αλλά και την ελληνική κοινωνία, που βιώνει μαζί με την πανδημία, το δικό της συγκλονιστικό #MeToo, διεκδικούμε, υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αποκτήσουν φωνή και δύναμη να παλέψουν για την πραγματική ισοτιμία, το σεβασμό και την ισότιμη συμμετοχή τους στην διαμόρφωση του παγκόσμιου κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι.

Ζητάμε μέτρα, δράσεις και ενέργειες από την Πολιτεία, που να προωθούν την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων και θεσμικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει κοινωνία και πολιτεία ίσων ευκαιριών, για όλες τις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά στο στίβο της ζωής. Για την εργαζόμενη, την άνεργη, τη μητέρα, την επαγγελματία, την αγρότισσα, τη μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ, τη μαθήτρια, την ηλικιωμένη και όλες τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο που καθίστανται θύματα εκμετάλλευσης ή που ακραίες πολιτικές και πόλεμοι την ξερίζωσαν από την πατρίδα της και αναζητά με τα παιδιά της, καλύτερη ζωή.
Ζητάμε, αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εργασία χωρίς δικαιώματα, την εργασία χωρίς ασφάλιση, την εργασία χωρίς μέτρα για την εναρμόνιση με την οικογενειακή ζωή.
Ζητάμε, αύξηση των κοινωνικών δαπανών έτσι ώστε να μπορεί να στηριχτεί η κάθε γυναίκα στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για Υγεία, Πρόνοια.
Για περισσότερους παιδικούς σταθμούς, δωρεάν υποδομές για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών κάθε ηλικίας, για τη δημιουργική απασχόληση.

Για κέντρα Προστασίας της γυναίκας και του ανήλικου παιδιού που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για δωρεάν υγεία και δυνατότητας πρόληψης με διαγνωστικές, εξετάσεις, για δωρεάν προγεννητικό έλεγχο, για πλήρη κάλυψη της διαδικασίας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και του τοκετού.

Ζητάμε να ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψη του φαινομένου της «γυάλινης οροφής», για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, στη πολιτική, στη δημόσια ζωή.
Ζητάμε μέτρα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και έχουν ως στόχο την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος.
Ζητάμε ποσόστωση 50% επί της εκλογής σε όλα τα αιρετά και πολιτειακά όργανα, μέχρι να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο είμαστε το μισό και όχι ποσοστό.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ

ΤΖΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ

ΚΛΕΙΩ ΚΟΡΩΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ

ΝΤΙΑ ΤΖΑΝΕΤΕΑ