Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτάφιος και Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους – Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» πριν τα μεσάνυχτα

Συμβιβαστική λύση βρέθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία για τον τρόπο λειτουργίας των ναών και των εξωτερικών τους χώρων την περίοδο του Πάσχα, με γνώμονα την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το τετ α τετ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο έγινε σε καλό κλίμα και δόθηκε το «πράσινο φως» για τον εορτασμό του Πάσχα με ανοικτές εκκλησίες και περιφορά του επιταφίου γύρω από τους ναούς.



 

Τις προσεχείς δύο ημέρες συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο των ατόμων εντός των ναών δεν αναμένεται να αλλάξει, προκρίνεται το σενάριο για υπαίθριες ακολουθίες και υποχρεωτικά self test για ιερείς, ψάλτες και νεωκόρους αλλά και «μεταφορά» της Ανάστασης νωρίτερα (πιθανώς στις 9 το βράδυ) κι όχι τα μεσάνυχτα.

Το κλίμα συμβιβασμού αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, καθώς ερωτηθείς σχετικά είπε: «Κάναμε συμψηφισμό (με τον πρωθυπουργό), αλλά με μέτρα με περισσότερη ελευθερία. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε Πάσχα στο χωριό. Επιτάφιο θα κάνουμε γύρω από την εκκλησία».

Μίλησε όμως και για το Πάσχα αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις σημειώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως «κάποιοι φοβούνται κυρίως για τα νησιά» κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο της διασποράς του ιού. Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς όλους τονίζοντας σχετικά με το θεμάτων μετακινήσεων το Πάσχα: «Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Πηγή: newsbeast.gr