Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νεμέα: Επτά καθαρές προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους Οινοπαραγωγούς

Το κρίσιμο ζήτημα της διάθεσης των αποθεμάτων κρασιού στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η ανάγκη στοχευμένης και αποτελεσματικής υλοποίησης των μέτρων της απόσταξης και του πράσινου τρύγου για τη φετινή χρονιά, η γρήγορη πληρωμή των παραγωγών, αλλά και η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας που έχει ανάγκη ο Συνεταιρισμός -με την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, στην οποία παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Νεμέας, Κώστας Φρούσιος.



 

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε και αυτοψία στις ζημιές από τους παγετούς Μαρτίου – Απριλίου στον κάμπο της Νεμέας και τον γειτονικό Άγιο Βασίλη, όπου οι ζημιές είναι πολύ εκτεταμένες και σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτικές τόσο στον Δήμο Νεμέας, όσο και στα χωριά του κάμπου της Τενέας. Οι ζημιές αυτές δημιουργούν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στους αγρότες, όχι μόνο για το 2021 αλλά και για το επόμενο έτος, καθώς οι καλλιεργητικές φροντίδες θα πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς όμως εισόδημα στο τέλος της χρονιάς. Τα προβλήματα αυτά του αγροτικού κόσμου μετατοπίζονται και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, μεταποίηση, γεωργικά εφόδια, μεταφορές κλπ.

Στην συζήτηση με παραγωγούς που έχουν πληγεί επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης των υγιών και παραγωγικών συνεταιρισμών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των παραγωγών εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Τονίστηκε ακόμα η σημασία της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα για τον Συνεταιρισμό, που θα έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα τόσο για τη Νεμέα όσο και την Κορινθία.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαίωσε την στήριξή της στα αιτήματα του Συνεταιρισμού. Υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη Βουλή για την στήριξη όλης της αλυσίδας του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και του αγροτικού κόσμου μέσα από τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι», που εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα. Τέλος, κατέθεσε έξι συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν προς την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει άμεσα μια σειρά μέτρων:

  1. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το οικονομικό βάρος όλων των ζημιών.
  2. Προκαταβολές αποζημιώσεων τουλάχιστον στις περιοχές με μεγάλα ποσοστά ζημιάς, κατόπιν υπόδειξης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.
  3. Προσλήψεις εποχιακού προσωπικού στον ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζουν την έγκαιρη αποτίμηση των ζημιών.
  4. Ανάκληση των απολύσεων έμπειρου προσωπικού, λόγω δικαστικών αποφάσεων και νομοθετική λύση του θέματος.
  5. Επίσπευση των διαδικασιών του ΟΣΔΕ (που καθυστερούν με ευθύνη της κυβέρνησης), ώστε να μην καθυστερήσει  η σύνταξη των πορισμάτων.
  6. Αξιοποίηση όλων των εργαλείων που διαθέτει η χώρα ώστε να καλυφθεί το μεγάλο ποσοστό απαλλαγής που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
  7. Επιτάχυνση των διαδικασιών που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αναλογιστική μελέτη, την ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ώστε αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε ταχύτερες και δικαιότερες εκτιμήσεις.

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας αποτελούσαν ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χαράλαμπος Κασίμης, ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Φάνης Κουρεμπές, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της ομάδας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Γκούτση και Παναγιώτη Ρογκάκη καθώς και στελέχη της Ο.Μ. Νεμέας.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας