Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Όχι εμβόλιο της AstraZeneca σε έγκυες και όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν

Οδηγία με την οποία θα συστήνεται στους γιατρούς να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε εγκυμονούσες, αλλά και σε όσες γυναίκες σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν θα εκδοθεί, όπως αποκάλυψε ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες», είπε ο παθολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Σκουτέλης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega.



 

Εξήγησε, δε, πως θα εκδοθεί και σχετική οδηγία προς τους γιατρούς.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο», δηλαδή όπως της Pfizer και της Moderna.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης
«Δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής» για την ινδική μετάλλαξη, πέρα από το γεγονός ότι «πιθανώς να έχει κάποια επίπτωση στην αυξημένη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Σκουτέλης αναφορικά με τη 33χρονη γυναίκα που επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, σε τυχαία δειγματοληψία των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα», προκειμένου ειδικά συνεργία του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες, να εμβολιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Η «χαλαρότητα» είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, ο λόγος για τον οποίο οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν απολαμβάνουν ειδικών συνθηκών.

«Αν αρχίσουν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα υπάρχει μια χαλαρότητα».

Επιπλέον, αν και μικρή, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους πολίτες.

«Καλό θα είναι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να γίνει το τείχος ανοσίας υψηλό, να τηρούμε ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα να τηρούμε».

Ένα από τα θετικά του εμβολιασμού, είναι ότι ακόμη και να νοσήσει κάποιος δε θα παρουσιάσει βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Αν μολυνθεί, δε θα νοσήσει βαριά. Πιο σημαντικό είναι η μη βαριά νόσηση παρά να μη νοσήσει με κανένα σύμπτωμα».

Ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι περί τα τέλη Ιουνίου, «όταν θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό 50 – 60%» στο τείχος ανοσίας θα βλέπουμε λίγους θανάτους από κορoνοϊό.