Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΕ: Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των Ελλήνων εφευρετών

Πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των Ελλήνων εφευρετών και της αύξησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ

Το ΤΕΕ στηρίζει τα βραβεία Ελλήνων Εφευρετών του ΟΒΙ και προχωρά σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ για την καθιέρωση των συμβούλων ευρεσιτεχνίας

Το ΤΕΕ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, υποστηρίζει θερμά τη διοργάνωση των Βραβείων Εφευρετών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και προχωρά σε εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη δημιουργία εργαλείων που θα συμβάλουν ώστε να αυξηθούν στη χώρα τόσο η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών (πατεντών και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας) όσο και γενικότερα οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγούν σε καινοτομία και ανάπτυξη με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με βάση του θεσμικό του ρόλο ως τεχνικού συμβούλου της Ελληνικής Πολιτείας, με οδηγό την υποχρέωσή του να ανοίγει νέους δρόμους για την επαγγελματική και επιστημονική ενασχόληση των μηχανικών, με προσήλωση στην επίλυση προβλημάτων της ελληνικής αγοράς, οικονομίας και κοινωνίας που σχετίζονται με τεχνικά και αναπτυξιακά ζητήματα, αλλά και με έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση των δράσεων που αναλαμβάνει, επανέρχεται δυναμικά, μετά από δεκαετίες, στη δημιουργική συμβολή για συστηματικές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας.

Η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, μέσα από χρηματοδοτικές δράσεις αλλά και την αναβάθμιση του ΟΒΙ, δίνει έμφαση στην προώθηση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως και στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Το ΤΕΕ ήδη, μέσα από τους κύκλους του επιταχυντή καινοτομίας του Prototype by ΤΕΕ, βοήθησε και βοηθά ελληνικές startups στο χώρο των μηχανικών να ωριμάσουν, να εξελιχθούν και να επιτύχουν στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Όμως τέτοιες δράσεις δεν αρκούν, η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγής καινοτομίας σε συστημικό και πρακτικό επίπεδο, με πολύ περισσότερα αποτελέσματα.

Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ του ΟΒΙ, προωθεί για πρώτη φορά στη χώρα, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δημιουργήσει καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες για να ασχοληθούν με τον κρίσιμο έργο του συμβούλου ευρεσιτεχνίας. Θα συμβάλλουμε δηλαδή, μαζί με ιδιωτικές εταιρείες που έχουν ήδη τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, στη δημιουργία των επαγγελματιών εκείνων που θα βρίσκονται δίπλα σε εφευρέτες και καινοτόμους επιχειρηματίες και ομάδες ώστε να τους βοηθήσουν να ωριμάσουν και να κατοχυρώσουν τις ευρεσιτεχνίες τους, τις πατέντες τους δηλαδή, ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ουσίας στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Και αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη ανατροπή, που ευελπιστώ ότι όλοι θέλουμε, σε αυτό που ονομάζεται «ελληνικό παράδοξο»: να είμαστε δηλαδή ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της Ευρώπης με βάση τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και να έχουμε μερικά από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες αλλά ο αριθμός ευρεσιτεχνιών – πατεντών να είναι εξαιρετικά χαμηλός, όπως εξαιρετικά χαμηλές είναι και οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα.

Και διαχρονικά έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε να καινοτομούμε. Από τον πολυμήχανο Οδυσσέα και τον Δούρειο Ίππο στις σύγχρονες startups, από τον Ευκλείδη στο υγρό πυρ των Βυζαντινών και τα σημερινά mobile apps, στα spinoffs των ελληνικών πανεπιστημίων, στις εξαγωγές πατενταρισμένων προϊόντων, στις εξαγορές ελληνικών εταιρειών από μεγάλες ξένες εταιρείες που κρατούν εδώ στη χώρα μας την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Με σύγχρονα δομικά υλικά, μηχανολογικό, ηλεκτρονικό και ρομποτικό εξοπλισμό αξιώσεων, νέες ηλεκτρονικές μεθόδους και εργαλεία ασφαλείας και προστασίας, με νέες διαδικασίες ροής και παραγωγής. Οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε οι επιτυχίες αυτές να μην αποτελούν μοναδικό επίτευγμα ξεχωριστών ομάδων αλλά αποτέλεσμα ενός συστηματικού πλαισίου ενίσχυσης της καινοτομίας.»

Για αυτόν τον λόγο το ΤΕΕ προχωρά, σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ και τον ΟΒΙ, αλλά κυρίως με ελληνικές επιχειρήσεις που ερευνούν και καινοτομούν, στη δημιουργία ενός θεσμού μαθητείας για συμβούλους ευρεσιτεχνίας, με έμφαση στη δημιουργία ενός σχήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για την επαγγελματική σταδιοδρομία του συμβούλου ευρεσιτεχνίας, μέσω του θεσμού της μαθητείας, αλλά κυρίως στην υποστήριξη αυτών μέσα από την καθιέρωση νέων ρόλων, πιστοποιημένων, για έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας και της έρευνας, όπως είναι:

  • ο επόπτης «μαθητείας» (traineeship supervisor), δηλαδή το στέλεχος που επιτηρεί την ορθή εκτέλεση όλων των βημάτων μιας πλήρους ενότητας απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, και
  • ο καθοδηγητής (personal tutor) του ασκούμενου.

Οι κοινές δράσεις ΤΕΕ-ΕΑΒΙ για τις νέες αυτές κατευθύνσεις θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή εκδήλωση που προγραμματίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά το ΤΕΕ ανακοινώνει τώρα τη συνεργασία αυτή αφενός για να τονίσει τη σημασία της βράβευσης των Ελλήνων Εφευρετών από τον ΟΒΙ και αφετέρου για να παρακινήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που απασχολούν μηχανικούς και επενδύουν ήδη σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεσμού του συμβούλου ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «οι Έλληνες μηχανικοί γνωρίζουμε στην πράξη την εφευρετικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Οι «πατέντες του Έλληνα μάστορα» και του Έλληνα μηχανικού είναι πολύ καλά γνωστές σε όλους μας και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δώσει λύσεις σε μοναδικά τεχνικά προβλήματα. Ήρθε η ώρα να γίνουν οι «πατέντες» πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, πατέντες με κατοχύρωση, να αποτελέσουν βιομηχανική ιδιοκτησία, να γίνουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να παράγουν πλούτο μέσα από τη διάχυση και βιομηχανική τους εφαρμογή.

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να συμβάλλουμε όλοι μαζί σε μια πραγματική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με ένα πλαίσιο που δίνει όχι μόνο πόρους στην έρευνα αλλά και έμφαση στα κατάλληλα εργαλεία και θεσμούς υποστήριξης της καινοτομίας. Τώρα είναι η ώρα, διότι έχουμε μπροστά μας επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η κυκλική οικονομία, τα νέα υλικά, οι βιομηχανικές διεργασίες, οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα νέα δίκτυα, που μέσα από τη ψηφιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων δημιουργούν ένα μοναδικό πεδίο καινοτομίας και δημιουργίας πλούτου και για αυτό ονομάζεται ήδη 4η βιομηχανική επανάσταση. Ας γίνουμε λοιπόν και εμείς, τώρα, εδώ, στη χώρα μας, στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ξανά, δύναμη επανάστασης στον αναπτυξιακό και οικονομικό τομέα, μέσα από την καινοτομία.»