Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Κουρουμπλής: Ασύδοτες οι τράπεζες με ευθύνη της κυβέρνησης

Επίκαιρη ερώτηση για το καίριο ζήτημα των καταχρηστικών και άδικων χρεώσεων των τραπεζών στις διάφορες συναλλαγές που πραγματοποιούν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «αυξανόμενες βαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες των πολιτών προς φορείς, όπως την Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), για τις υπέρογκες, καταχρηστικές και άδικες χρεώσεις των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαμαρτύρονται εντόνως ότι επιβαρύνονται με αδικαιολόγητα ποσά για συναλλαγές που πραγματοποιούν όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μεταφορά κεφαλαίων κτλ». 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι προσφάτως μάλιστα, επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα, για την καταχρηστική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ1-798/2008, ύστερα από καταγγελία δανειολήπτη στεγαστικού δανείου και την κίνηση των σχετικών διαδικασιών από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ..

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την αδικαιολόγητη αύξηση των χρεώσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, εκφράζουν μεταξύ άλλων φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών-Πολιτών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καθώς και πλήθος εμπορικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς σημειώνουν ότι «οι τράπεζες προχωρούν σε υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές, επιβαρύνοντας για ακόμη μια φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από 1η Ιουλίου αυξήθηκε το κόστος για την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα ή στο εξωτερικό από 1€ στο 1,40€. Ποσό καθόλου αμελητέο, καθόσον μια επιχείρηση σε καθημερινή βάση έχει πλήθος συναλλαγών και αθροιστικά συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Ο Π. Κουρουμπλής τονίζει ότι «εν μέσω πανδημίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι τράπεζες με τεχνάσματα να χρεώνουν τους πολίτες αδικαιολόγητα και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πελώρια που άφησε ασύδοτους τους τραπεζίτες τα τελευταία δύο χρόνια».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1.Σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού αυτής της προκλητικής ασυδοσίας του τραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει τους πολίτες;

2.Προτίθεται η κυβέρνηση να απαιτήσει την άρση των υπερβολικών επιβαρύνσεων στις συναλλαγές που διενεργούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Καταχρηστικές, άδικες και ανορθολογικές χρεώσεις των τραπεζών σε βάρος πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Αυξανόμενες βαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες των πολιτών προς φορείς, όπως την Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), για τις υπέρογκες, καταχρηστικές και άδικες χρεώσεις των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαμαρτύρονται εντόνως ότι επιβαρύνονται με αδικαιολόγητα ποσά για συναλλαγές που πραγματοποιούν σε καταστήματα τραπεζών ή μέσω e-banking ή ακόμα και όταν ζητούν αντίγραφα εγγράφων από τον φάκελο που διατηρούν στα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμό ή με τα οποία έχουν συνάψει κάποιο δάνειο. Οι υπέρμετρες αυτές χρεώσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν σε συναλλαγές, όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μεταφορά κεφαλαίων κτλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως, ύστερα από καταγγελία δανειολήπτη στεγαστικού δανείου, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κίνησε όλες τις σχετικές διαδικασίες και τελικώς επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στο τραπεζικό ίδρυμα, για την καταχρηστική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ1-798/2008.

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την αδικαιολόγητη αύξηση των χρεώσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, εκφράζουν μεταξύ άλλων φορείς όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών-Πολιτών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καθώς και πλήθος εμπορικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς σημειώνουν ότι «σε μια περίοδο που το οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις είναι ανυπολόγιστο, οι τράπεζες προχωρούν σε υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές, επιβαρύνοντας για ακόμη μια φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από 1 Ιουλίου αυξήθηκε το κόστος για την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα ή στο εξωτερικό από 1 ευρώ στο 1,40€. Ποσό καθόλου αμελητέο, καθόσον μια επιχείρηση σε καθημερινή βάση έχει πλήθος συναλλαγών και αθροιστικά συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση.

Εν μέσω πανδημικής κρίσης, που παρατηρείται αλματώδης αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι τράπεζες με διάφορα τεχνάσματα να χρεώνουν τους πολίτες αδικαιολογήτως κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πελώρια που άφησε ασύδοτους τους τραπεζίτες τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού αυτής της προκλητικής ασυδοσίας του τραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει τους πολίτες;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να απαιτήσει την άρση των υπερβολικών επιβαρύνσεων στις συναλλαγές που διενεργούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Ο ερωτών βουλευτής
Κουρουμπλής Παναγιώτης