Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κορινθίας: Ο έλεγχος των πυρκαγιών θέλει σχέδιο, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές

Περικυκλωμένη από τις φλόγες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση που μετέτρεψε την ατομική ευθύνη από κοινωνική στάση, σε «πλυντήριο» των δικών της ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, εδώ και τρεις μέρες εξαντλεί όλες τις προσπάθειές της στα πύρινα μέτωπα καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν τα χωριά και τους οικισμούς. Και «γαία πυρί, μιχθήτω» κυριολεκτικά.

Δυστυχώς γι’ αυτήν, όμως, ο έλεγχος των πυρκαγιών δεν είναι σαν τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης, που μέρες τώρα επιχειρούν να μας πείσουν πως έχουν γίνει όλα τα ανθρωπίνως αδύνατα για να σβήσουν οι φλόγες. Ο έλεγχος των πυρκαγιών θέλει σχέδιο, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν υπάρχει, με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε εδώ και τρεις μέρες. 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίσκεψή του στην Εύβοια, που ακολουθεί δίνει ακριβώς τον τόνο όχι μόνο για την απουσία του κράτους, αλλά και για τις ανάγκες της επόμενης μέρας.

«Η χώρα βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Και οικολογική καταστροφή, αλλά και για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλείται η περιουσία τους. Βιώνουν ένα δράμα και πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο.

Οφείλουμε τούτη την ώρα να πούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού.

Αναρωτιέμαι με τρόμο, τι θα γινόταν εάν φυσούσαν άνεμοι 5-6 ή και 8 μποφόρ όπως είχαμε στο παρελθόν. Με άπνοια σχεδόν είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, κατανοώ τον λόγο για τον οποίον υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί. Όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή.

Άκουσα πολλά παράπονα από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι δεν υπήρχαν επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ούτε επίγεια, ούτε εναέρια. Άρα σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμά της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα.

Τούτη την ώρα θέλω με βάση την εικόνα που έχω εδώ από την Εύβοια, να απευθύνω έκκληση προς τους αρμόδιους, πρώτα από όλα να ενισχύσουν τα μέσα εναέριας πυρόσβεσης.

Δεύτερον, να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους που περνούν μία τραγωδία. Να έρθουν και άμεσα να εξαγγείλουν τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται και τις περιουσίες τους να χάνονται.

Και τάχιστα, να κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, διότι αυτό το οποίο δεν θα θέλαμε να δούμε, είναι σύντομα εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώσουν επενδύσεις real estate.

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω από αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη, τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια».

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας